2018. szeptember. 26., szerda
Névnap:
2017-10-11 08:06:46• hírek • MTI

Az IMF javította a román gazdaság idei és jövő évi várható növekedését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi román gazdaság növekedési előrejelzését őszi világgazdasági prognózisában.

Az IMF arra számít, hogy a román bruttó hazai termék (GDP) az idén 5,5 százalékkal bővül, miután a tavaszi jelentésben még 4,2 százalékos növekedéssel számolt. A jövő évi előrejelzést is jelentősen emelték, így 2018-ban 4,4 százalékos GDP-bővülésre számítanak a korábban közölt 3,4 százalékhoz képest.

A kormány az idén 5,6 százalékos gazdasági növekedést remél, miután augusztusban megemelte a korábban közölt 5,2 százalékos várakozását. A román hatóságok korábban bírálták az IMF-et, hogy nem közöl pontos prognózist a román gazdaságról. Szeptember elején Mihai Tudose román miniszterelnök megbeszélésre hívta az IMF és a Világbank küldöttségét, és ismertette velük a legfrissebb gazdasági mutatókat. Tudose azt kérte a két nemzetközi szervezettől, hogy pontosabb előrejelzést készítsenek Romániáról.

A miniszterelnök hétfőn este egy televíziós műsorban kijelentette: Bukarest nem fog többet IMF-hitelért folyamodni. Bírálta a washingtoni pénzintézetet amiatt, hogy 2010-ben 25 százalékkal csökkentették a béreket a közszférában. Tudose szerint utólag elismerték, hogy hibás döntés volt, de közben elrontották az ország lakosságának életét.

Tudose elmondása szerint a szeptember eleji találkozón kilátásba helyezte, többet nem fogadják az IMF küldöttségét, ha a tavalyi őszi és az idei tavaszi jelentés után harmadszor is téves prognózist adnak. Tudose most úgy látja, az IMF "elővigyázatosabbá" vált. Az első fél évben a román gazdaság 5,9 százalékkal bővült a tavalyi azonos időszakhoz mérten.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: