2015-02-10 19:03:31• hírek • MTI

Az IMF 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár Romániától

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idén 2,7 százalékos gazdasági növekedésre számít Romániában - derül ki a nemzetközi pénzintézet elemzéséből.

Az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank küldötteiből álló bukaresti küldöttség a román hatóságokkal folytatott tárgyalásokat az elmúlt két hétben a gazdaság kilátásairól és a Bukarest által vállalt feltételekről. A tárgyalások sikertelenül végződtek.

Az Agerpres által kedden ismertetett egyik dokumentum szerint - amely a felek értékeléseit tartalmazza - az IMF arra számít, hogy 2016-ban is nő a román gazdaság, 2,9 százalékkal.

Ez annak köszönhető, hogy stabilizálódott a belföldi fogyasztás, várhatóan a reálbérek is növekedni fognak, és az olaj alacsony ára is kedvezően hat a román gazdaságra. Megállapítják, hogy a román GDP 2014-ben elérte a nemzetközi gazdasági válság előtti szintet, és a tavalyi növekedést a belföldi fogyasztás, valamint az export serkentette leginkább. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a közberuházások mértéke szerény volt.

Az IMF sürgeti az európai uniós pénzek minél nagyobb mértékű felhasználását, Romániának ugyanis ezen a téren elmaradása van. Úgy vélik, hogy a fejlettebb infrastruktúra középtávon további 1 százalékkal gyorsíthatná a gazdaság növekedését.

A román kormány az idén a hazai bruttó termék 2,5 százalékos bővülésével számol 1,83 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány, 2,2 százalékos átlagos infláció és 5,1 százalékos munkanélküliségi ráta mellett.

Az IMF bukaresti küldöttségének értékelése szerint Románia továbbra is sérülékeny marad a külföldi piacok kedvezőtlen hatásaival szemben, és azt tanácsolta, hogy Bukarest növelje a közpénzek elköltésének a hatékonyságát, lendítse fel az állami vállalatoknál elkezdett reformokat.

A román kormány a lakossági gázár liberalizálása, valamint a szénbányászatban tervezett szerkezeti átalakítások miatt nem állapodott meg nemzetközi hitelezőivel, így a bukaresti kormány nem írja alá azt a szándéklevelet, amelynek jóváhagyásával megkaphatná a hitelszerződés következő részletét. A felek ügy értékelték, hogy ennek következtében a szerződés továbbra is érvényben van, de tavaly nyár óta fel van függesztve, mivel már akkor jelentkeztek az első nézeteltérések. Áprilisra várják az IMF bukaresti küldöttségének következő látogatását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: