2015-07-22 09:23:41• hírek • MTI

Az IÁ-nak toborzott nőket egy spanyol férfi

Letartóztatott a spanyol rendőrség szerda hajnalban Melillában, az észak-afrikai spanyol enklávéban egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy nőket toborzott az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet számára - közölte a spanyol belügyminisztérium.

A hatóságok szerint a 29 éves férfi feladata a toborzáson kívül a nők ideológiai képzése volt. Lakásán több propagandavideót is találtak, amelyek a fennálló törvényes rend elutasításáról és kizárólag az IÁ útmutatásainak követéséről szóltak.

A férfinak ezeken a propaganda-anyagokon keresztül kellett elérni a nők radikalizálódását, majd elősegíteni, hogy minél előbb csatlakozzanak a szervezethez. A madridi belügyminisztérium közleményéből nem derült ki, hogy a dzsihadista szervezet pontosan milyen szerepet szánt a soraiba lépő nőknek.

Spanyolországban egyre gyakoribbak a hasonló rendőri akciók, legutóbb két hete, a Kanári-szigeteken tartóztattak le egy nőt, aki a gyanú szerint kislányokat és kamaszlányokat toborzott a dzsihadista terrorszervezet számára. A hatóságok szerint a nő közvetlen kapcsolatot tartott fenn a szervezet szíriai vezetésével.

Idén eddig összesen 48 embert fogtak el a rendőrök Spanyolországban a terrorszervezettel való együttműködés miatt.
A június 26-án Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadások miatt Spanyolország megemelte a terrorvédelmi készültség szintjét, amely továbbra is érvényben van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: