2018-04-10 08:03:38• hírek • MTI

Az FBI segített felgöngyölíteni egy múmia rejtélyét

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI génvizsgálattal segített azonosítani egy négyezer éves egyiptomi múmiát. Több mint száz évig nem tudtak a tudósok rájönni, hogy kié volt az a megrongált múmiafej, amelyet Deir el-Bersa ősi egyiptomi temetőváros egy kirabolt sírjában találtak.

A régészek megállapították, hogy a sír egy Dzsehutinaht nevű hivatalnoké és feleségéé volt, azt azonban nem tudták megmondani, hogy a férfi vagy a nő feje került-e elő.
 

Odile Loreille, az FBI biológusa belefúrt a fejből kihúzott fogba, a port összegyűjtötte, és speciális oldatban feloldotta. Az oldatot DNS-másoló eljárásnak, majd szekvenálásnak vetette alá. A nemi kromoszómák arányának megállapításából arra következtetett, hogy a fej férfié. A biológus a CNN-nek elmondta, hogy nem tudta, sikerül-e a meghatározás, mivel azt hitte, hogy túlságosan károsodott a fej. Valamint attól is tartott, hogy nem lesz elegendő anyag, amelyen a vizsgálatokat le lehet folytatni.
 

A maradvány kora és a sivatagi környezet, ahol megtalálták, különösen nagy kihívás annak, aki DNS-t akar kivonni. Az örökítő információt tartalmazó DNS-molekula idővel és a nagy meleg hatására ugyanis lebomlik. A fejet ráadásul a sírt feldúló ókori rablókon kívül – erős túlzással – a régészek is megrongálták, amikor azonosítani próbálták.
 

A sír kincseit őrző Bostoni Szépművészeti Múzeum utoljára 2005-ben adta át a fejet a Massachusetts General Hospitalnak vizsgálatra. A kórházban CT-felvételeket készítettek róla, ezután négy évvel később DNS-t igyekeztek kivonni egy fogból, de egyik alkalommal sem sikerült megállapítani, férfié vagy nőé volt-e a fej.
 

Az FBI azért segítette a tudományos munkát, mert jó alkalomnak találták arra, hogy a fejlett DNS-kivonási eljárást gyakorolják. A módszer ma bűnesetek megoldását segíti. Az FBI DNS-elemző részlegének vezetője azonban leszögezte, nem arról van szó, hogy az FBI-nak történelmi rejtélyek kutatására szakosodott osztálya is lenne, hanem arról, hogy az ókori leletek vizsgálatával tökéletesíthetik a modern nyomozások eszközeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: