2013-11-09 12:27:28• hírek • Szatmár.ro

Az Eu-s pályázási lehetőségekről tájékoztattak

Szatmár megye RMDSZ-es polgármestereivel és alpolgármestereivel találkozott Szatmárnémetiben november 8-án Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. A találkozó alkalmával az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési időszakáról, pályázati lehetőségekről, illetve az európai parlamenti képviselet jelentőségéről beszélgettek.

-A néha zűrzavaros nemzetközi közegben „uniós papírba" kell csomagolnunk a mi hagyományos nemzeti problémáinkat ahhoz, hogy kollégáink is megértsék sajátos helyzetünket. Európa és a világ problémáival is foglalkoznunk kell, de munkám során mindemellett arra törekszem, hogy a kisebbségek ügyét is napirenden tartsam - mondta Sógor Csaba az elmúlt évek európai parlamenti tevékenységéről.

A Szatmár megyei szervezet nevében Pataki Csaba helyi RMDSZ-elnök, szenátor is támogatásáról biztosította Sógor Csabát.

A találkozón részt vett Ilyés Szabolcs pályázati szakértő, a PNO Consultant vezetője, aki a várható pályázási lehetőségekről, valamint az Európai Unió következő hétéves költségvetési ciklusáról is tájékoztatta a jelenlévőket. Ilyés Szabolcs elmondta, hogy a 2007-2013 közötti időszakban 37 milliárd euró állt rendelkezésre, melyből a legfrissebb információk szerint Romániának 25 százalékot sikerült lehívnia.

-  Jelenleg nagy problémát jelent, hogy nincs meg a 2014-2020-as programálási időszak alapja. Brüsszel azt várta Romániától, hogy készítsen egy átfogó képet a román társadalomról és az ő igényeikről, így a tapasztalt hiányosságokra legyenek felépítve az operatív programok. Románia javaslatait Brüsszel teljesen visszautasította, emiatt sajnos úgy néz ki, hogy csupán 2015-ben fog indulni az új pályázati rendszer Romániában - fejtette ki aggodalmát Ilyés Szabolcs.

A pályázati szakértő elmondta, hogy a következő hétéves ciklusban három minisztérium fog a pályázatok lebonyolításával foglalkozni. Azt tanácsolta az önkormányzatok vezetőinek, hogy a folyamatban lévő projektjeiket valósítsák meg, és már most tervezzék meg településük stratégiáját a 2014-2020 közötti pályázási lehetőségek mentén. Ilyés Szabolcs szerint a lefontosabb területek, amelyekre érdemes odafigyelni, azok a kutatásfejlesztés-innováció, kommunikációs és információs technológiák, a kis- és közepes vállalkozások, illetve a környezetbarát technológiák fejlesztése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: