2009-03-18 15:47:09• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Az Európa-parlamentbe menne Băsescu lánya

Függetlenként indul az idei júniusi romániai európai parlamenti választásokon Elena Băsescu, a román államfő 28 éves lánya, aki eredetileg a Demokrata Liberális Párt (PD-L) listájára szeretett volna felkerülni.

Elena Băsescu szerdán maga jelentette be, hogy kilép a PD-L-ből, és egyedül vág neki a megmérettetésnek. Döntését azzal indokolta, hogy nem akar ártani sem volt pátjának, sem édesapjának, Traian Băsescunak. "Nem akarom, hogy apámat nepotizmussal vádolják, és azt sem, hogy a demokrata pártnak döntenie kelljen: engem vagy az értelmiségieket választja" - mondta Elena Băsescu szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államfőt és a demokratákat az elmúlt napokban számos bírálat érte amiatt, hogy a modellszakmában is karriert befutó Elena Băsescut akarják EP-képviselőnek jelölni a PD-L listáján, holott az államfő lánya eddigi rövid politikai pályafutása során semmivel nem tűnt ki.

A PD-L által az EP-jelöltség elfogadására felkért Alina Mungiu-Pippidi egyetemi tanár, - aki több fontos román civil szervezet vezetője - például egy nyílt levelet tett közzé, amelyben több feltétel megfogalmazása mellett közölte azt is, hogy nem hajlandó az államfő lányával együtt szerepelni jelöltként.

Elena Băsescut tavaly választották a PD-L ifjúsági szervezetének főtitkárává. A megnyilvánulásait árgus szemmel követő román sajtó már akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy köszöntő beszédében alapvető nyelvhelyességi hibát követett el. Elena korábban azzal is felhívta magára a román média figyelmét, hogy édesapja egyik legfőbb politikai ellenfelének, a szociáldemokrata Viorel Hrebenciucnak a fiával bonyolódott szerelmi kalandba.

A román államfő lánya Tőkés László református püspök nyomdokain jár, hiszen eddig egyedül a romániai magyar egyházi elöljáró indult függetlenként a romániai európai parlamenti választásokon. Tőkés 2007-ben meg is szerezte a mandátumhoz szükséges szavazatszámot, és bekerült az Európai Parlamentbe.

Elena Basescu: jó politikus lesz belőle

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: