2012-03-17 13:41:41• hírek • MTI

Az Európai Unió miatt fizethetünk majd többet

Elfogadta pénteken a román kormány rendkívüli ülésén azt az energiapiac szabályozásáról szóló jogszabálytervezetet, amely egyebek között liberalizálja a villamosenergia árát.

A jogszabály a parlament asztalára kerül, amely majd dönt a törvény végleges formájáról. Románia még nem építette be a törvénykezésébe az Európai Unió 2009-ben elfogadott, a villamosenergia piacára vonatkozó közös szabályokról szóló irányelvét.

Dan Suciu, a román kormány szóvivője szerint a kabinet azt kéri a parlamenttől, hogy sürgősségi eljárásban vitassa meg a tervezetet, ugyanis Románia már így is több mint egy évet késett az irányelv elfogadásával, és emiatt Bukarestet szankció fenyegeti Brüsszel részéről.

A jogszabály-tervezet szerint Románia két éves haladékot kap a villamosenergia árának liberalizálása esetében, így a háztartási fogyasztók számára a villamosenergia árának szabályozása nem a korábban leszögezett 2015-ben, hanem csak 2017-ben szűnik meg teljes mértékben.

Az ipari fogyasztók esetében ez a folyamat gyorsabb ütemű lesz, így ők már 2014. január 1-jétől szabadpiaci áron kaphatnak csak áramot a szolgáltatóktól.

A román kormány a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi felülvizsgálati látogatása alkalmából vállalta, hogy árpilisig kidolgozza az ütemtervet, amelyre a most elfogadott törvénytervezet is utalást tesz.

A villamosenergia árának liberalizálási ütemterve szerint a kormány arra kötelezi az áramszolgáltatókat, hogy fokozatosan csökkentsék az árszabályozott tarifáikat, és növeljék a szabadpiacról származó áram mennyiségét a fogyasztók számláján.

A kormánynak azt is meg kell határoznia, hogy kik tartoznak az úgynevezett sérülékeny fogyasztói kategóriába, akiket a tervek szerint három csoportba osztanak majd jövedelmük alapján.

Romániában jelenleg 8,36 millió áram- és gázfogyasztó van, a sérülékeny fogyasztók számát a hatóságok 1,15-1,4 millióra becsülik. A villamosenergia várható drágulása így várhatóan 6,9-7,2 millió fogyasztót érint majd.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: