2015-04-17 14:40:08• hírek • Kocsis Zoltán

Az Európai Régiók Bizottságának plenáris ülésén vesz részt Stef

Ezekben a napokban Brüsszelben tartózkodik Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, ahol csütörtökön és pénteken részt vesz az Európai Régiók Bizottságának (ERB) plenáris ülésén. Ennek témája az Európai Unió 315 milliárd eurós beruházási terve, de szó esik a tejkvóta-rendszer megszüntetéséről is.

A plenáris ülésen Markku Markkula ERB-elnök mellett részt vesz Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke is. Az ülésen résztvevők azt szeretnék elérni, hogy a 315 milliárd euróból minden régió és minden város részesülhessen.

Az ERB-nek jóvá kell hagynia a Stratégiai beruházások európai alapját (FEIS) is, amelyhez minden régió és város eljuttathatta javaslatait. A FEIS kapcsán az kell legyen a cél, hogy a kevésbé fejlett régiók és a kisebb projektek is hozzáférhessenek a támogatáshoz.

Az ERB kiemelt figyelmet szentel az épületek energiagazdálkodásának is, ezzel kapcsolatban Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök jelentését vitatják meg az illetékesek. Ebben a jelentéstevő a kevésbé fejlett régiók támogatásának fontosságát emeli ki úgy a hőgazdálkodás, mint a zöld infrastruktúra fejlesztése terén.

Tekintve, hogy március 31-én megszűnt a tejkvóta-rendszer, az ERB meghallgatta René Souchon raportőr, egyben a franciaországi Auvergne régió elnökének jelentését. Ebben kiemeli, hogy a kvótarendszer megszűnése és a szubvenciók eltérő mértéke drasztikus változásokkal jár az amúgy is hátrányos helyzetű területek termelői számára. Amennyiben ők felhagynak a termeléssel, akkor munkahelyek szűnnek meg és a regionális gazdaság is megsínyli a kiesést. Éppen ezért Souchon sürgős lépéseket követel ezen termelők támogatása érdekében valamint fontosnak tartja egy új mechanizmus kialakítását is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: