2012-06-13 15:38:37• hírek • Kocsis Zoltán

Az Európai Bizottság szakemberei vizsgálják Szatmár megye szeméttelepeit

A jövő héten két szakember szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd Szatmár megye négy, a bezáráshoz közeledő szeméttelepét. Céljuk, hogy megvizsgálják, az illetékes hatóság miként halad a munkálatokkal, nem-e használta illegálisan a telepeket.

Ennek kapcsán Eugeniu Avram prefektus kedden magához rendelte a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség illetve a Környezetvédelmi Őrség vezetőit, továbbá Mircea Govort, a Szatmár Megyei Tanács (MT) leköszönő alelnökét. Utóbbi tájékoztatta a kormánybiztost az MT elmúlt években kifejtett munkájáról, a szeméttelepek bezárási üteméről.

Szatmár megyében négy városi szeméttelep van, amelyeken 2009 illetve 2010 nyara óta felfüggesztették a szemét tárolását: Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Tasnádon és Avasfelsőfaluban. Ezeken folynak a teljes bezáráshoz szükséges munkálatok. Ehhez természetesen nem elég, hogy nem hordják oda a szemetet, hanem a meglévő hulladékhegyeket be kell fedni, földet ráhordani, befüvesíteni. Ezeken a területeken harminc évig semmilyen tevékenységet nem szabad folytatni, elsősorban a metángáz keletkezése és felhalmozódása miatt.

Az Európai Bizottság két szakembere Románia-szerte ellenőrzi majd a szeméttelepek helyzetét. Szatmár megyében június 18-22. között veszik górcső a szeméttelepeket, bejelentés nélkül, szúrópróbaszerűen. Elsősorban azt vizsgálják meg, hogy a bezárás után került-e oda illegálisan szemét, illetve hogy a bezáráshoz szükséges munkálatok milyen ütemben haladnak.

Borbély László egykori környezetvédelmi miniszter múlt heti, Szatmár megyei látogatása alkalmából Csehi Árpád leköszönő megyei tanácselnök elmondta, hogy elsőként a nagykárolyi és a tasnádi szeméttelepet zárják be novemberben, majd a másik kettőre kerül sor a következő év során.

Csehi négy éves mandátumának egyik kiemelkedően fontos, a megye életét befolyásoló megvalósítása a Szamosdobon kialakított ökologikus szeméttározó. A 117 millió lejes beruházás költségvetéséhez 32 millió lejjel járult hozzá az RMDSZ-es politikus vezette megyei tanács. Nem véletlenül emelte ki Borbély, hogy Szatmár mellett csak Suceava megye lépett ilyen gyorsan és határozottan. „Szatmár megye szemétgazdálkodása példaértékű", mondta az egykori miniszter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: