2009-06-08 22:19:51• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nincs jövő a koalícióban

A román koalíció előbb-utóbb felbomlik, ha nem is az EP-választások következményeként, de az év vége felé rendezendő elnökválasztások után bizonyosan - vélik romániai politológusok, akik az MTI-nek értékelték az európai parlamenti választások eredményeit.

Stelian Tanase történész, publicista és televíziós személyiség (akinek külön műsora van a Realitatea hírtelevízióban), az MTI kérdésére elmondta: szerinte a koalíció szintjén egyelőre aligha változik bármi is az EP-választások után, hiszen szinte semmit nem módosultak az erőviszonyok a két kormánypárt között. A Szociáldemokrata Párt 31,07, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) alig kevesebbet, 29,71 százalékot szerzett.

Más kérdés - fűzte hozzá -, hogy a szociáldemokrata párton belül van olyan vélemény, amely szerint ki kellene vonulni a kormányból, így ugyanis jobb indulási pozíciót lehetne biztosítani az államfő-választásokon indulni kívánó Mircea Geoana pártelnök számára. Mások viszont azt mondják, hogy nem lenne jó távozni a koalícióból, mert az éppen egy sikeres kampány számára biztosíthat hátországot. Emlékeztetett például arra, hogy a PSD adja jelenleg a külügyminisztert Cristian Diaconescu személyében. "Véleményem szerint a PSD egyelőre kormányon marad" - tette hozzá.
Az elnökválasztásokig semmi sem fog történni - vélte Tanase. Amennyiben azonban Traian Basescu jelenlegi államfő ismét diadalt arat, a PSD távozni fog a kormányból, és ismét felvetődik egy új koalíció megalkotásának a kérdése. Ez esetben az RMDSZ-nek ismét helye lesz a román kormányban - mondta Tanase, hangsúlyozva, hogy ez a forgatókönyv csak Basescu győzelme esetén lesz érvényes.

Szerinte a romániai magyarok jelöltjei az elmúlt húsz esztendő legjobb eredményét érték el. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az RMDSZ-nek nagyszerűen sikerült mozgósítania a magyar lakosságot. Más pártok erre nem voltak képesek - tette hozzá. Annak eredményeként, hogy a magyarok több európai parlamenti helyet szereztek, a román belpolitika porondján is nagyobb szavuk lesz - állapította meg Stelian Tanase.  
Sorin Rosca Stanescu politikai elemző, aki a román írott és elektronikus médiában szintén ismert személyiség, a választásokkal kapcsolatosan így fogalmazott: "papírforma szerint" a PSD győzött, valójában a PD-L aratott diadalt, hiszen Elena Basescu (Basescu államfő lánya) csak a választások idejére lépett ki a PD-L-ből, az általa szerzett 4,22 százalékos eredmény nagy része a demokrata szavazóbázistól ered.

Szerinte a demokrata-szociáldemokrata koalíció nem fog kitartani az elnökválasztásokig, de ha mégis, utána rögtön szakítás következik be. Az RMDSZ amúgy mindenfajta kormányzati képletbe behelyezhető, kivéve abba, amelyben a szociáldemokraták részt vesznek, hiszen ez utóbbiak a decemberi parlamenti választások után mereven elutasították a magyarok szövetségének kormányzati részvételét - mondta a publicista.

Ő is úgy vélte, hogy az RMDSZ sikeresen mozgósította szavazóit, akik - mint mondta - sokkal komolyabbaknak bizonyultak, mint a román szavazók. Utalt arra, hogy a magyarok választási sikeréhez részben a románok alacsony részvételi aránya is hozzájárult. Ha a következő választásokon az országos részvétel például 16 százalékra csökkenne, és sikerülne az összes romániai magyart mozgósítani, az RMDSZ akár a parlamenti többséget is képes lenne összehozni - jegyezte meg Stanescu a feltevések szintjén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: