2005-11-06 09:07:17• hírek • Szatmar.ro

Koalíciós válság a kisebbségi törvény miatt?

A DA Szövetség több politikusa nem ért egyet a kisebbségi törvénytervezet elfogadásával.

A tervezet működési gondokat okozhat a koalíciónak, hiszen az RMDSZ számára elfogadhatatlan lenne annak esetleges újabb zátonyra futása. Markó Béla emlékeztetette az RMDSZ szövetségeseit a koalícióban megkötött egyezségre, és felszólította a kormányzó pártok törvényhozóit, szavazzanak a korábban kialakult konszenzus alapján.

A hírügynökség forrásai szerint a jogszabályt főleg az erdélyi szavazókerületekből a törvényhozásba került liberális és demokrata honatyák ellenzik. A legnagyobb ellenállás a Demokrata Pártban tapasztalható. A demokraták legfőbb érve a terv ellenzése mellett az, hogy a DA Szövetség az erdélyi szavazatokkal nyerte meg a parlamenti választásokat, a tervezet elfogadásával pedig úgy vélik, hogy szavazókat veszítenének.

Az esetleges elutasítás azonban szakadást válthat ki a koalícióban, ami előrehozott választásokat idézne elő. Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök éppen ezért a tervezet megszavazása mellett teszi le a voksát. A jogszabály elutasítása esetében az RMDSZ a kormányból való kilépést helyezte kilátásba. A Képviselőház Állandó Bizottsága hétfőn dönt arról, hogy a tervezetet sürgősségi vagy szokványos eljárásban vitatják meg.

kvr. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: