2009-06-10 13:16:07• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Az Eu biztosi tisztségen vitáznak

Mindkét román koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Liberális Párt (PD-L) is magának követeli az Európai Bizottság Romániát megillető biztosi funkcióját, miután egyik is, másik is önmagát tekinti az európai parlamenti választások győztesének.

A vasárnapi választásokon a két kormánypárt szinte fej-fej mellett végzett. A legtöbb szavazatot a szociáldemokraták kapták a Konzervatív Párttal (PC) alkotott szövetségben (1 504 218 voksot, vagyis az összesnek a 31,07 százalékát), a PD-L viszont 1 438 000 szavazattal 29,71 százalékot szerzett. Ilyen értelemben a PSD jogosan érezheti, hogy hajszálnyi eltéréssel ugyan, de ő került fölénybe koalíciós társa felett, hiszen eredményei alapján 11 mandátumot szerzett a brüsszeli testületben.

A demokrata-liberálisok ugyancsak győztesnek vallják magukat, sőt, szerintük ők lettek az elsők. Igaz, hogy EP-helyeik száma csak 10, de azzal érvelnek, hogy a pártjukból a választások idejére kilépett Elena Basescu (Traian Basescu államfő lánya) független jelöltként 204 280 szavazatot kaparintott meg, és ezzel a 4,22 százalékos eredményével magát a PD-L-t erősítette. Különösen azáltal - mondják -, hogy a választások után rögtön visszalépett a pártba. Így ők is 11 mandátumhoz jutnak az európai törvényhozó testületben.

Így mindkét fél magának követeli azt a jogot is, hogy kinevezze saját jelöltjét a Romániát megillető európai biztosi funkcióra. A tisztséget jelenleg Leonard Orban tölti be, akit még az előző - a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott - kormány idején neveztek ki.

Gheorghe Flutur demokrata alelnök azzal is alátámasztani kívánta pártja "előjogát", hogy a PD-L a legnépesebb európai politikai erőnek, az Európai Néppártnak (EPP) a tagja. Mircea Geoana, a PSD elnöke, csupán saját szervezetének "erkölcsi jogára" hivatkozik.

Ebbe a vitába avatkozott be Basescu államelnök, aki a televízió nyilvánossága előtt teremtette le a kormánypártokat. Felszólította őket, hogy hagyják abba a nyilvánosság előtt folytatott vitájukat ebben a témában, mert az szerinte rontja Románia pozícióit. Bukarest ugyanis már januártól elkezdett lobbizni azért, hogy a jelenlegi, többnyelvűségért felelős biztosi funkció mellett egy jóval befolyásosabb tisztséget is kapjanak az Európai Bizottságban (a mezőgazdasági biztos posztját). Az államfő leszögezte, hogy nem pártpolitikai hovatartozás, hanem szakmai hozzáértés alapján kell dönteni.
Bukaresti megfigyelők ezt a vitát is a koalíció két, teljesen azonos erőt képviselő pártja közti ellentétek megnyilvánulásának tekintik. Basescu köztudottan a PD-L háttértámogatója (egyesek kifejezetten "Basescu pártjának" titulálják a demokrata-liberálisokat). Geoana szociáldemokrata pártvezér ugyanakkor szeretne ringbe szállni az év vége felé esedékes elnökválasztásokon, éppen Basescu ellenében. A koalíciós partnerek így eleve egymás legfőbb ellenfeleiként állnak egymással szemben az EP-választások után is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: