2010-11-29 11:31:44• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Az Erzsébetek sok, a Katalinok kevés virágot kaptak idén

Beköszöntött Nagykárolyba is a tél. A hétvégén szélvészek szántottak végig a békés kis utcákon, s még erőteljesebbek cikázták körbe a tömbházakat. Néhol már havazott is, és a meteorológusok további, igazi hószitálást jeleznek előre. Hátfő reggel még csak az eső esett, de nem is akárhogyan, hanem mintha hetek óta tartó lemaradását akarta volna pótolni a csapadék.

A nagy szél egyebek mellett a város központjában lévő virágárus portékáit is tépázza. Ilyen időben nem is csoda, hogy mindjárt panasszal él az elárusító, amikor afelől érdeklődünk, hogy megy a bolt. Tavaly nagyon gyenge Mikulás volt Nagykárolyban - legalábbis az ő szempontjából. Amint kiderül, nagyon jók lehettek a gyerekek, merthogy bizony még a virgács sem kellett majdhogynem senkinek. Meg is maradtak idénre. Azokat is árulja, méghozzá ugyanabban az árban, mint tavaly. Amúgy sem tartozik a Mikulás a virágárusok kedvenc időszakaihoz, merthogy ilyentájt alig néhányan vesznek egy-egy szál rózsát, szegfűt.

Az év ezen periódusa azért sem sorolható a virágárusok kedvencei közé, mert bizony télen felettébb hideg szokott lenni - még így az állítólagos felmelegedés közepette is. Ildikó, a központi virágárus is csak addig marad kint, a kastéllyal szembeni téren, amíg nem köszöntenek be a fagyos napok. Azokat már nem lehetne kibírni az utcán. Mármint a virágok viselnék nehezen, s frissen fagyott virágot aligha venne valaki.

Virágait egyébként egy nagybányai kereskedőtől szerzi be, s elképzelhető, hogy van közöttük, amelyik a tulipános Hollandiából, avagy a meseszerű Törökországból érkezett a nagykárolyi standra.

Ő készíti el viszont az adventi koszorúkat. Igazán szépek, de sajnos azok sem bizonyultak idén kellendőnek. A korábbi években 15-20 darabot adtak el belőlük, idén ellenben aligha megy már el annyi... Advent első vasárnapján, tegnap, amikoris szokás meggyújtani az első gyertyát, vásároltak belőlük ötöt. Addig bizony ötöltek-hatoltak a vevők az adventi koszorú megvásárlása kapcsán, s ötöt-hatot vittek haza díszítettségtől függően 23 vagy 25 lej ellenében.

Az árulás szempontjából az Erzsébet-nap tűnt elfogadhatónak, a Katalinoknak viszont nem vásároltak elég virágot a férfiak. S ha már az erősebbik nemnél tartunk, telente nekik se nagyon van kedvük kedveseiket egy-egy virággal meglepni. Előfordul például olyan, hogy mindössze 6-7 szegfűt vásárolnak egy nap. De hát ez a virágárulás sora: nyáron meg kell keresni a télit is! - avat be az üzleti stratégiájukba. Egyébként meglehetősen telített a virágárusi piac Nagykárolyban. Legalább tizenegynéhány helyen lehet virágot vásárolni a dél-szatmári városban. Az utcai standokon kívül virágüzletekben. Ám azoknak sem mehet túl jól, hiszen mindahány még mint ajándéktárgy-kiskereskedés is működik.

Másfél évtizede foglalkozik már virágárulással beszélgetőpartnerünk, Ildikó. Amint magyarázza, talán egy picivel jobban vásárolták akkoriban a virágokat. Ám szerinte az a baj, hogy annak idején többet kerestek az emberek a munkahelyeiken. Merthogy a virágok akkoriban is ugyanannyiba kerültek: ami akkor 20 ezer lejt kóstált, az most is 2 lej. Csak a nullák koptak le az évek során. Az árrés viszont mind kisebb, azaz egyre kevésbé éri meg szélben, hóban, vagy éppen negyvenfokos kánikulában árulni a virágokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: