2018-02-05 09:22:35• hírek • Közlemény

Az Erasmus+ „zenéje” összeköti a fiatalokat

Január 7-13. között, a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesületnek (SZAFKE) köszönhetően egy hétig tíz ország 44 fiatalja vendégeskedett és képződött Szatmárnémetiben.

A SZAFKE további két Erasmus+ projektre is támogatást nyert, így a sikersorozat, ami a fiatalok képzését illeti idén is folytatódik.

Az új esztendőt a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület (SZAFKE) Erasmus+ projektekkel kezdte. A tavalyi év második pályázati köre kimondottan szerencsésnek bizonyult, hiszen két benyújtott pályázatból mindkettő nyertes lett. A „The Show must go on” és a „Migration – Integration” elnevezésű projekteket januárban szervezte meg az egyesület csapata. Az első projekt január 7-13. közötti időszakban tíz ország 44 fiatalja részvételével zajott.


Bulgária, Spanyolország, Portugália, Magyarország, Lengyelország, Litvánia, Málta, Görögország, Törökország és Románia egyenként négy fiatal önkéntese és ifjúsági munkása non-formális oktatási módszerekkel igyekezett körbe járni olyan témákat, mint a zene jelenléte és fontossága az ifjúsági munkában, vagy a zene mint segítség a marginalizált és fogyatékkal élő fiatalok integrálási és fejlesztési folyamataiban.



A tágabb tájékozottság végett a fiatalok látogatást tettek a polgármesteri hivatal és a megyei tanács mellett olyan intézményekbe is, ahol éppen a társadalom szélére szorult és fogyatékkal élő fiataloknak nyújtanak terápiás segítséget – többek között zene segítségével.

„Nagy örömömre szolgált, hogy ilyen remek példákon keresztül nyújtottak betekintést a szervezők, hogy milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak Romániában és ezen belül Szatmár megyében” – fogalmazott Maria Gatsiou, aki Görögországból érkezett és maga is foglalkozik marginalizált fiatalokkal.


Hozzátette, hogy a Szatmár Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője, Dragos Mariana által bemutatott intézményben végzett terápiás munka példaértékű, ahogy az intézmény felszereltsége is, amely segítségével a gyógypedagógusok nap mint nap dolgoznak. Ugyanilyen követendő példának nevezte a Boldog Scheffler János Rehabilitációs és Terápiás Központot is, ahol prevenció és fejlesztő munka is folyik.


A hétnapos képzés során trénerek segítségével a fiatalok nem csak kimondottan a témával kapcsolatosan mélyítették el ismereteiket, de figyelmet fordítottak arra is, hogy az Erasmus+ program lehetőségeit is feltérképezzék. Minden ilyen jellegű képzésnek és ifjúsági cserének ha nem is elsődleges, de mindenképpen fontos célja, hogy a fiatalok, valamint az őket delegáló civil és ifjúsági szervezetek között szorosabb kapcsolat alakuljon ki.


A szatmári képzésen létrejött barátságoknak köszönhetően további projektek szülthessenek, és ezen együttműködések révén segítsék annak a ténynek a széleskörű megértését, hogy az európai sokszínűség nem elválasztja, hanem sokkal inkább összeköti a fiatalokat.


"A projekt végén tartott kiértékelésen jöttem rá, hogy tulajdonképpen milyen hatalmas felelősség is egy ilyen képzés lebonyolítás számomra, mint szervező számára. A résztvevők több mint fele először vett részt Erasmus+ képzésen, ami azt jelenti, hogy ennek az együtt töltött egy hétnek a légköre, az itt szerzett élmények nagyban meghatározzák azt, hogyan állnak hozzá az egész programhoz és a későbbi civil munkához a fiatalok. Szerencsére a visszajelzésekből kiderült, hogy egy hét alatt olyan kapcsolatok szövődtek, amelyek a későbbiekben barátságokká is mélyülhetnek, ha a továbbiakban is tartják a kapcsolatot egymással. Márpedig az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy ez rendszeresen meg is történik. Az öt évvel ezelőtti első Erasmus – akkor még Youth in Action – projektemben résztvevők egy részével a mai napig tartom a kapcsolatot én is” – mesélte Őri-Pákay Franciska, a SZAFKE nemzetközi projektekkel foglalkozó koordinátora.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: