2014-08-12 16:50:20• hírek • MTI

Az Ebola-vírus elleni gyógyszer és a védőoltás lehetőségei

Ebola-vírus okozta fertőzésben elhunyt kedd reggel az a spanyol misszionárius, aki Afrikában fertőződött meg a járvánnyal - jelentették be a spanyol egészségügyi hatóságok. "Miguel Pajarest reggel 9 óra 28 perckor érte a halál" - tudatta a madridi III. Károly kórház szóvivője. A 75 éves férfi, akit csütörtökön helyeztek karantén alá egy madridi kórházban, Libériában fertőződött meg. A férfi misszionáriusként dolgozott az afrikai országban. A madridi egészségügyi minisztérium közlése szerint a férfi a hét végén kezelést kapott az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti Ebola-gyógyszerrel. A kórház ezt nem erősítette meg.

Számos cég fejleszt oltóanyagot és gyógyszert az Ebola-vírus ellen, ám eddig egyetlen szer sem lépett a kipróbálás második klinikai fázisába, amikor a vizsgálati készítmény terápiás hatását vizsgálják emberek esetében, így engedélyt sem kapott egy sem.

Az Ebola-járvány nyugat-afrikai kitörése az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai alapján 1013 halálos áldozattal járt, a fertőzöttek száma 1848.

A GSK gyógyszergyár az amerikai  Allergia és Fertőző Betegségek Országos Intézetével (NIAID) együtt fejleszt védőoltást, amely főemlősöknél bíztató eredményeket mutatott. A vakcina a klinikai tesztek korai szakaszába léphet, ha erre az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FDA) engedélyt ad. A NIAID 2014 őszére várja a tesztek indulását.

A Johnson & Jonhson Crucell nevű részlege szintén a NIAID-dal együtt fejleszt védőoltást, amelynek első klinikai tesztjei 2015 végén, 2016 elején kezdődhetnek. A Crucell-vakcinát azért dolgozták ki, hogy további védelmet nyújtson a Marburg elnevezésű, súlyos és gyakran halálos kór ellen, amelyet az Ebola-családjába tartozó vírus okoz.

A Bavarian Nordic dán gyógyszergyár az Imvanex nevű, himlő elleni védőoltását alakítja át filovírus elleni injekcióvá. (Az ebola a filovírusok közé tartozik.) Az amerikai kormány 17,9 millió dolláros szerződést kötött a céggel 2012-ben. Az Imvanex injekcióban beadható formája valószínűleg 2015-ben lép a klinikai tesztek első szakaszába.

A Profectus Biosciences jó eredményekkel tesztelte majmokon a vakcináját. Egyetlen, izomba adott injekció megóvta az összes rhesus majmot a megbetegedéstől, amikor három héttel később Ebola-vírussal fertőzték meg őket. A cég az reméli, 12 hónapon belül elkezdhetik a klinikai teszteket.

A Tekmira kanadai gyógyszergyárnak az FDA újra engedélyezte, hogy folytathassa gyógyszere tesztelését ebolafertőzött emberek részvételével, miután múlt hónapban leállította a próbákat. A hatóság azután függesztette fel a teszteket, hogy biztonsági aggályok merültek fel a szer legnagyobb adagja miatt.

A Biocryst gyógyszergyár BCX4430 jelű gyógyszerét a Marburg-vírus kezelésére fejlesztették ki, és a tesztek első, a klinikait megelőző fázisában van. Elemzők szerint az Ebola-fertőzés gyógyítására is alkalmas lehet.

A Siga Technologies kísérleti, ST-383 elnevezésű szere meg akarja akadályozni, hogy a vírus a gazdasejtbe hatoljon, ezzel hatásosan vetne véget a szaporodási ciklusának. Állatokon már kipróbálták - közölte a gyógyszergyár.

A Medivector japán partnerével, a Fujifilmmel közösen tárgyalásokat folytat az FDA-val, hogy a Favipiravir influenzagyógyszerét átalakítva az Ebola-vírus ellen is kipróbálhassák.

A Sarepta Therapeutics Ebola-vírus elleni gyógyszerének klinikai tesztjei megkezdődtek, de a kormányzati finanszírozást két éve elveszítették.

A kaliforniai MAPP gyógyszercég akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor Ebola-vírus elleni gyógyszerüket beadták két amerikai betegnek, akik segélyszervezeteknél dolgoztak a járvány sújtotta Nyugat-Afrikában. Mindkét páciens a javulás jeleit mutatja. A szert azonban még csak állatokon próbálták ki.

A Nanoviridices gyógyszergyár múlt héten azt jelentette be, hogy folytatja Ebola-vírus elleni szerének fejlesztését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: