2012-10-12 14:10:26• hírek • Konsiczky Zoltán/MTI

Az Európai Unió kapta a békedíjat

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso

Óriási megtiszteltetés, hogy az Európai Unió kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság elnöke a norvég Nobel-bizottság bejelentésére reagálva pénteken Brüsszelben.

José Manuel Barroso kifejtette, hogy a díj megtiszteltetés az Európai Unió mind az 500 millió polgárának, minden tagállamának és minden uniós intézménynek. Mint fogalmazott, a Nobel-békedíj odaítélésének üzenete az, hogy az Európai Unió nagyon értékes dolog, amelyet az európaiak és az egész világ érdekében meg kell becsülni. A bizottság elnökének véleménye szerint a Nobel-békedíj annak a tevékenységnek az elismerése, amelyet a szervezet az elmúlt évtizedekben a világ jobbá tétele érdekében kifejtett. Barroso felelevenítette, hogy az unió elődje "a béke projektjében" egyesítette a világháborús pusztításból kilábaló országokat.

Az Európai Unió, korábban az Európai Közösség "az emberi méltóság tisztelete, a demokrácia, az igazság, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete mentén jött létre" - emlékeztetett José Manuel Barroso, aki úgy vélekedett, hogy emberek szerte a világon ezekre az értékekre vágynak.

Barroso rámutatott, hogy a szervezet hat ország közösségeként kezdődött, ma pedig majdnem az egész földrészt magába foglalja, egyesítve az egykor a hidegháború által megosztott országokat, és "büszkén" kitért arra is, hogy az Európai Unióból származik a világ fejlesztési forrásainak többsége, vagyis az Európai Unió a világ legnagyobb segélyezője, "a bolygó megőrzéséért és a klímaváltozás ellen folytatott küzdelem élharcosa".

Végül a bizottság elnöke leszögezte, hogy a díj azt mutatja, hogy az unió továbbra is inspirációt jelent a világ országai és népei számára, valamint, hogy a világnak erős Európai Unióra van szüksége.

Pia Ahrenkilde Hansen, a bizottság szóvivője, a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján fantasztikus hírnek nevezte, hogy az oslói Nobel-bizottság az uniónak ítélte a békedíjat.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményt adott ki az Európai Bizottság elnökével. Ebben a belga és a portugál politikus úgy ítéli meg, hogy a Nobel-békedíj a lehető legerősebb elismerése az unió mögött meghúzódó politikai motivációknak; egyre több ország erőfeszítésének annak érdekében, hogy felülemelkedjenek a háborún és a megosztottságon, és közösen alakítsák a béke és jólét kontinensét.
A Nobel-békedíj kitüntetettjei 1994-2012:
1994-Jasszer Arafat palesztin vezető Simon Peresz izraeli külügyminiszter és Jichak Rabin izraeli kormányfő; 1995-Joseph Rotblat (Nagy-Britannia), a leszerelést támogató Pugwash mozgalom
1996-Carlos Belo püspök és José Ramos Horta ellenállási vezető (Kelet-Timor)
1997-Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) és Jody Williams (Egyesült Államok), az ICBL koordinátora
1998-John Hume és David Trimble, északír politikusok
1999-Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet
2000-Kim De Dzsung dél-koreai elnök
2001-Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan (Ghána) ENSZ-főtitkár
2002-Jimmy Carter volt amerikai elnök
2003-Sirin Ebadi iráni jogásznő, emberi jogi aktivista
2004-Wangari Maathai kenyai környezetvédő és politikus
2005-A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és Mohamed el-Baradei (Egyiptom), a szervezet főigazgatója; 2006-Muhammad Junusz bangladesi közgazdász és az általa vezetett, mikrohitelező Grameen Bank
2007-Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága
2008-Martti Ahtisaari finn békeközvetítő
2009-Barack Obama amerikai elnök
2010-Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) ellenzéki másként gondolkodó
2011-Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök (Afrika első, demokratikusan megválasztott női elnöke), Leymah Gbowee, aki a nőket a libériai polgárháború ellen mozgósította és Tavakkul Karman jemeni nőjogi és demokráciapárti aktivista; 2012-Európai Unió

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: