2013-05-27 10:39:10• hírek • Szatmar.ro

Az EU-ban barangoltak a Hám Jánosos diákok

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai két díjjal tértek haza a „Barangolás az EU-ban" című országos műveltségi vetélkedőről. Tompos-Urbán Klára tanítónő beszámolója:

Május 24-26 között IX. alkalommal rendezték meg a „Barangolás az EU-ban" elnevezésű általános műveltségi vetélkedőt. A verseny célja az EU lényegének, rövid történetének, jelképeinek, tagállamainak, sokszínűségének elsajátítása, multikulturalitásának megismertetése a III. és IV. osztályos gyermeki kíváncsiságnak megfelelően. A tananyag elsajátítása által a diákok megismerik az egyes tagállamok értékeit, fontosságát, illetve saját értékeink megbecsülésére nevel. A felkészülés folyamán a tanulók látóköre bővül, hisz földrajzi, történelmi és kulturális alapismeretekre tesznek szert.

A verseny két fordulóból áll, első körben egy pályázatot kell beküldeni a kiírásnak megfelelően postai úton, ez jelenti a megyei szakaszt. Az idei kiírásra a versenyzőknek egy plakátot kellett készíteniük Londonról, majd bemutatniuk saját városukat, egy adatlapot készíteniük az Európai Unióról és végül egy fogalmazást írniuk „Azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne".

Az első forduló eredményeként megyénkből két csapat jutott tovább az országos döntőre, mindkettő a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból, első helyen a IV.-es „Friends" csapat - Cuculeanu Daniel, Cuculeanu Cristian és Koncz Balázs, illetve második helyen a III. osztályos „MBA Friends" csapat - Fehér Anna, Gádoros Mátyás és Szabó Boglárka.

Az országos döntőt május 24-26. között rendezték Nagyváradon, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, melyen 13 csapat vett részt Erdély különböző településeiről. A vetélkedőn a diákok bizonyíthatták, hogy mit tudnak Európa országairól (népeiről, kultúrájukról, szokásaikról, hagyományaikról, nevezetességeikről és hírességeikről) játékos feladatok megoldásával.

A próbák és az eredményhirdetés között egy élménydús városlátogatásra került sor, elsőként a Szent László Bazilikát csodálhatták meg a versenyzők és kísérőik, majd a város néhány nevezetes helyét tekinthették meg.

A két szatmári csapat vidáman térhetett haza a versenyről, hisz a IV.-esek csapata Tompos Urbán Klára tanítónő felkészítésével: Cuculeanu Daniel, Cuculeanu Cristian és Koncz Balázs a második helyen, míg a harmadikosok csapata Krányák Jusztina felkészítésével: Fehér Anna, Gádoros Mátyás és Szabó Boglárka a harmadik helyen zárta a versenyt.

Amint a zsűri elnöke - Pető Csilla - kiértékelő beszédében megjegyezte, mint minden verseny alkalmával elmondható, hogy „a résztvevők, függetlenül helyezésüktől nyertesei a versenynek, hisz mindaz a tudás, amit felhalmoztak Európa országairól életük során csak előnyükre válhat és sok felnőttet lepipálhatnának ismereteikkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: