2008-02-19 11:15:08• hírek • Szatmar.ro

Az EU tagállamai dönthetnek Koszovó függetlenségéről

brusselAz EU tagállamok szabadon eldönthetik, hogy elfogadják vagy sem Koszovó függetlenségét.
Az Európai Unió (EU) külügyminiszterei tegnap úgy döntöttek: az unió minden tagországa „maga dönti majd el – nemzeti gyakorlatának és jogszabályainak megfelelően”, hogy elismeri-e vagy sem Koszovó függetlenségét.
 
A brüsszeli külügyminiszteri tanácskozáson készülő dokumentumban az unió elítéli majd az európai diplomáciai képviseletek ellen Koszovóban és Szerbiában „minap elkövetett erőszakcselekményeket”, és felszólítja az illetékes hatóságokat, hogy garantálják az európai állampolgárok biztonságát.

A koszovói függetlenség hét végi kinyilvánítása után is változatlan marad a NATO-nak az a felelőssége és képessége, hogy Koszovóban biztonságos környezetet garantáljon. A szövetség tagországait képviselő Észak-atlanti Tanács szögezte le ezt hétfőn a tagállamok állandó nagyköveteinek brüsszeli találkozója után kiadott állásfoglalásában.

A NATO célja, hogy továbbra is segítse egy stabil, demokratikus, többnemzetiségű és békés Koszovó kialakítását – emelte ki a közlemény, amely szerint a szövetség helyi ereje, a KFOR továbbra is Koszovóban marad.

A hétfői közlemény azt is kinyilvánította, hogy erői pártatlanul járnak el az elszakadását bejelentő dél-szerbiai tartományban. A NATO határozottan fog reagálni a koszovói lakosság biztonságát fenyegető bármilyen kísérletre – áll a közleményben.

A szövetség megerősítette azt is, hogy továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít a törvényességet, a nemzeti kisebbségek és közösségek oltalmazását, valamint a történelmi és vallási helyek védelmét biztosító nemzetközi normák koszovói érvényesítésének.

SB 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: