2012-07-11 09:26:53• hírek • MTI

Az EU szokatlanul erőteljes fellépéséről ír a The Economist

A súlyosan elítélő nyilatkozatok nem tartoznak az Európai Bizottság erősségei közé, a testület azonban a minap szakított ezzel a hagyománnyal, és kemény figyelmeztetést intézett a román kormányhoz, "aggodalmának" hangot adva az alkotmánybíróságot gyengítő intézkedések miatt - írta kelet-európai blogjában (Eastern approaches) kedden a The Economist.

A tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat online változatán megjelent írás - amelynek címe "Románia rosszabb Magyarországnál?" - idéz egy uniós illetékest, aki szerint az elmúlt hetek romániai eseményláncolata kockára tesz minden előrelépést, amelyet Románia az utóbbi öt évben a törvényesség, a demokratikus fékek és ellensúlyok, valamint a bírói kar függetlenségének tiszteletben tartásával kapcsolatban elért.

Egyes német parlamenti képviselők felvetették még Románia uniós szavazati jogának felfüggesztését is. Ezt a "nukleáris opciót" eddig mindössze egyszer alkalmazták, amikor az 1990-es évek végén a szélsőjobboldali Szabadságpárt kormányzati erővé vált Ausztriában. Tavaly az Európai Parlament Magyarország esetében is fontolóra vette ezt a lépést, miután a magyar kormány "vitatott alkotmánymódosításokat hajtott végre, amelyek pártellenőrzés alá helyezték a bírákat, a jegybanki tisztviselőket és a médiát" - áll a The Economist blogbejegyzésében.

Az írás szerint ugyanakkor egy EU-tisztviselő Brüsszelben azt mondta a blog szerzőjének, hogy "a dolgok Romániában még rosszabbak", mivel ott "nem módosítják az alkotmányt, hanem szétzúzzák".
A folyóirat szerint Brüsszelben senki nem érti igazán, hogy Victor Ponta miniszterelnök kormánya miért hagyja figyelmen kívül ilyen nyíltan a jelenlegi törvényeket, és miért igyekszik rohanvást pártellenőrzés alá helyezni az intézményrendszert, különösen a bírói kart. Mindezt annál is nehezebb megérteni, mivel Ponta jó eséllyel egyébként is megnyerné az idén esedékes választásokat.

"Meg vagyunk döbbenve. Mindazonáltal tévednek, ha úgy gondolják, hogy ezt keresztülvihetik, már nem az 1990-es éveket írjuk" - idézte brüsszeli EU-forrását a The Economist.
A lap szerint a legvalószínűbb kimenetele ennek az lesz, hogy "teljesen kisiklik" a folyamat, amelyben Románia csatlakozna a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. Eddig Hollandia volt az egyetlen ország, amely ellenezte a román csatlakozást, ám úgy tűnik, hogy a holland álláspont immár Németországban is növekvő támogatásra lel - áll a The Economist blogrovatának keddi írásában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: