2015-05-25 15:14:37• hírek • Kocsis Zoltán

Az EU 15. legszegényebb régiójában élünk

Az Európai Unió húsz legszegényebb régiója közül 19 az egykori kommunista blokk országaiban van. Sajnos a Partium is ezek közé tartozik. Nyilván ez nem jelent különösebb meglepetést - az viszont talán igen, hogy a tíz leggazdagabb régió közül kettő szintén az egykori kommunista országokban van.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat felmérése alapjául az adott régióban 2013-ban mért egy főre eső nemzeti összterméket (GDP) hasonlította össze a 2013-as uniós átlaggal. Az így kapott eredmények alapján állította sorrendben a különböző régiókat.

Ebből kiderül, hogy az EU legszegényebb területe nem is Európában van, hanem Afrikában! Mayotte egy 212.000 lakosú kis sziget Afrika keleti partjai és Madagaszkár között és Franciaország ötödik tengeren túli megyéje. Érdekessége, hogy a lakosság a szuahéli törzs tagja és fele 20 éven aluli. Nos, Mayotte-on az egy főre eső GDP 2013-ban az uniós átlag alig 27%-a volt.

A második, harmadik és negyedik (vagy ha úgy tetszik, utolsó előtti, stb..) három bulgáriai fejlesztési régió található: az ország észak-keleti részén (Severozapaden) 30, északi részén (Severen centralen) 31, déli részén (Yuzhon centralen) pedig 32%-ot sikerült elérni.

Az ötödik legszegényebb régió Románia észak-keleti fejlesztési régiója (Moldova), ahol az EU-s átlag 34%-át sikerült elérni 2013-ban. Következik észak-kelet (Severoiztochen) és közép-kelet (Yugoiztochen) Bulgária, majd Észak-Magyarország (40%), Dél-Nyugat Olténia (41%), Dél-Havasalföld (41%), Észak-Alföld (42%), Dél-Dunántúl, Dél-Alföld és Dél-Kelet Románia (Dobrudzsa) (egyaránt6 45%). A 15. helyen pedig észak-nyugat Románia, azaz Partium 47%-kal. A húszas „dicsőséglistát" négy lengyel régió zárja.

A gazdagok listáján viszont már jóval nagyobb a szórás - összesen 11 ország található meg rajta. Közülük is a leggazdagabb Belső-London, ahol a 2013-as uniós átlag 325%-át érték el. A második helyen Luxembourg városa áll 258%-kal, a harmadikon pedig Brüsszel 207%-kal. A folytatásban Hamburg (195%) és a hollandiai Gröningen (187%) következik, majd a hatodik helyen... nem kis meglepetésre Pozsony 184%-kal. Az első tízbe ráadásul Prága is befért - a 9. helyen a maga 173%-ával - megelőzve többek között Észak-Bajorországot, Bécset vagy éppen Stuttgartot.

Végezetül pedig engedtessék meg két észrevétel. Az egyik, hogy Észak-Nyugat Skócia a 11. leggazdagabb régió, míg Székelyföld nem szerepel a húsz legszegényebb között. Mindez azért lehet érdekes, mert Skócia függetlenségi és Székelyföld autonómia-törekvése kapcsán gyakran merült fel a(z) (ál)kérdés: vajon képesek lesznek-e eltartani magukat...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: