2010-02-09 11:19:28• hírek • Veres Béla/MTI

Az EP-ben is téma Verespatak ügye

A romániai verespataki bányaberuházás ellen tiltakozott egy európai parlamenti (EP-)képviselő a hétfőn kezdődött strasbourgi plenáris ülésen napirend előtt elmondott felszólalásában.

Ezúttal a román szocialista Daciana Octavia Sarbu emlékeztetett arra, hogy nemzetközileg is védett területről van szó, amelynek képét veszélyezteti a bányászat. Kérte az uniós intézményeket, hogy vizsgálják meg, milyen közvetítési lehetőségeik vannak, és állítsák meg a természeti katasztrófát.

A napirend előtti magyar felszólalók közül Kósa Ádám (Fidesz) arra kérte az Európai Parlament elnökélt, hogy jelezze az Európai Bizottságnak: fél év alatt feltett két írásos kérdése közül csak az egyikre kapott választ, azt is jelentős késéssel. Mint mondta, fontos lenne az, hogy megfelelő legyen a kapcsolat az uniós intézmények között.

Tabajdi Csaba (MSZP) felszólalása szerint a koppenhágai csúcstalálkozón pofon érte az Európai Uniót azzal, hogy az Egyesült Államok és Kína a háta mögött egyezett meg. A képviselő kérte Jerzy Buzek EP-elnököt, szólítsa fel az uniós tagországok kormányait képviselő tanácsot, hogy tűzze napirendre az EU és Kína viszonyát, az EP pedig a jövőben foglalkozzon a kérdéssel Kína súlyának megfelelően.


Verespataki látkép
Verespataki látkép


Morvai Krisztina (Jobbik) az uniós parlamentben is tiltakozott az ellen, hogy Budaházy György, "a magyarországi parlamenten kívüli ellenzék jól ismert vezetője" és társai már közel egy éve előzetes letartóztatásban vannak, de nincs joguk megismerni az ellenük felhozott bizonyítékokat.

Ugyancsak napirend előtt a szlovák néppárti Anna Záborská arról érdeklődött, milyen lehetőségek nyílnak az Európai Unióban arra, hogy fellépjenek az óriáskaszinó-beruházások ellen, miután hazájában elkezdődött egy ilyen projekt megvalósítása. Emlékeztetett arra, hogy a szlovák parlament is felszólalt ez ellen. Úgy vélte, egy ilyen kaszinóval "szervezett bűnözés, prostitúció és más negatív jelenségek kapcsolódnak össze".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: