2010-02-14 12:09:06• hírek • Szatmár.ro

Az EP-ben is Nachbilt kortyolgattak

Borbemutatót tartott az Európai Parlament strasbourgi székhelyén Johann Brutler a krasznabélteki származású, Németországból hazatért bortermelő, aki Sógor Csaba Európai Parlamenti képviselő meghívására február 10-én ismertette díjnyertes borait. A nemzetközi jelentőséggel bíró nedük bemutatkozásának sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Szőlő-, Gyümölcs- és Zöldségtermesztés - Hagyomány - Minőségi élelmezés Intergroup vezetősége ígeretet tett arra, hogy a következő tanulmanyútját Szatmár megyében fogja tartani. A bemutató után Johann Brutlerrel beszélgettünk.

Rengeteg borbemutatót tartott az elmúlt évek során, miben különbözött ez a mostani?

Most szárnyalok. Szárnyalok, mert olyan nagytekintéjű szakemberekkel ismertethettem meg borainkat, mint Astrid Lulling, aki a bor Intergroup elnöke, továbbá parlamenti képviselők gratuláltak és érdeklődtek boraink iránt. „Számomra ez tényleg nagy megtiszteltetés, főleg, hogy az Európai Uniónak köszönhetően vállalkozásunk elnyert egy 260 ezer eurós támogatást, melynek nyomán további fejlesztéseket tudtunk eszközölni." Ezúttal is mégegyszer köszönöm Sógor Csabának a meghívást.

A megközelítőleg 150 érdeklődő milyen borokat kóstolhatott végig?

Három fehér, egy rosé és négy vörös bort ízlelhettek meg a jelenlévők. Az első fehér bor egy Rajna Riezling volt, amely nagyon szép, savas, gyümölcsös bor, a második egy Chardonnay és a fehér borok sorát az én kedvencem a Trio zárta. Ezt követte véleményem szerint Románia legjobb roséja, végül pedig négy tipikus vörös bor került bemutatásra.


 


Brutler Johann és Sógor Csaba az Európai Parlament strasbourgi székhelyén


1999 óta foglalkozik borászattal, és a bélteki Nachbil borok közel egy évtizede érnek el országos és nemzetközi sikereket. Számos díjjal jutalmazták a kiváló minőségű nedűket, amelyek neve ma már nemzetközi jelentőséggel bír. A fehérborok között romániai viszonylatban hivatalosan is a legjobb Chardonnay előállítóként tartják számon. Mi sikerének a titka?

Fontosnak tartjuk az igazi kitartó munkát, amely egy jól meghatározott utat követ, amit soha nem lehet elhagyni, ennél a szakmánál ugyanis nem szabad gyors sikereket hajszolni. Véleményem szerint a borászat tulajdonképpen művészet, ahol a borász tudását, érzékiségét és szenvedélyét juttatja kifejezésre abban a csodálatos műben, melynek végeredményét a fogyasztó élvezheti, talán azért is tartják a bort az istenek italának. Tulajdonostársammal Lieb Mihállyal elkötelezettjei vagyunk a természetességnek, az igazi hamisítatlan hazai dolgoknak, azon értékeknek, amitől az emberi lét tökéletesebbé válik. Fontos szerepet tölt be hitvallásukban a természetesség, a gyümölcs eredetiségének a megőrzése. Akik megkóstolják a borokat, azokat megérinti a borászok szenvedélye.

Most sem törtent ez másként, hiszen az Intergroup vezetősége a sikeres bemutatónak köszönhetően, az idén októberre tervezett tanulmányútját Erdélyben, Sógor Csaba képviselői körzetében tartja majd.

Így igaz. Astrid Lulling asszony a Szőlő-, Gyümölcs- és Zöldségtermesztés - Hagyomány - Minőségi élelmezés Intergroup elnöke ígéretett arra, hogy a munkacsoport következő tanulmányútját Szatmár megyében fogja tartani. A kepviselő úr tervei szerint lesz gondjuk arra, hogy ellátogassanak Aradra és Nagyenyedre is, az enyedi és ménesi borokat is vegigkóstolni, ahol olyan emberek fognak összegyűlni, akik a mezőgazdaságban és nagypolitikában döntéshozóak. Továbbá azt is mondta: fontos, hogy ezek az emberek lássák, hogy Erdélyben is vannak jó borok és vendégszerető emberek illetve ez egy jó alkalom arra is, hogy Erdélyt reklámozzuk. Az erdélyi szászok és németek 800 éven keresztül otthonuknak tekintették Erdélyt, a 20. század egy kicsit elmosta ezt a nyolc évszázadot, annak a töredékeiből és múltjából van mit felmutatni - vélekedett a képviselő, és én is biztos vagyok benne, hogy bárki aki elhalad a Szatmárnémeti-Zilah útvonalon, nem tudja figyelmen kívül hagyni a bélteki dombok varázslatos világát, a kicsi pincék szinte csalogató látványát, valamint a szőlősorok katonás rendezettségét, és mi őszintén hiszünk abban, hogy a régi dicsősége látogatásuk által mégjobban feltámad.



Tabajdi Csaba MSZP-s EP-képviselő, Tőkés László, Sógor Csaba és Brutler Johann(balról jobbra)


Milyen távlati céljai, tervei vannak a borászat területén?

A jelen nem képzelhető el múlt nélkül és nem élhetne tovább jól meghatározott jövőkép nélkül, mely kép fejlesztéséért és bővítéséért dolgozik a cég egész csapata. Vállalkozásunk folyamatosan fejlődött és egyre több területet vásárolt meg, de a fejlesztésnek ezzel még nincs vége, hiszen a régen betelepített és mára elhagyatott területek még kiaknázásra várnak. Továbbá célunk még különlegesebb borokat készíteni, mert így érdemes folytatni a nagymúltú krasznabélteki borászati hagyományokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: