2019-02-27 15:38:20• hírek • MTI/Agerpres

Az EP illetékes bizottsága Laura Codruta Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztségre

A teljes romániai igazságszolgáltatási rendszernek és az összes román állampolgárnak szól az Európai Parlament LIBE-bizottságának szerdai szavazata - idézi az Agerpres hírügynökség a Brüsszelből hazatérő Laura Codruţa Kövesit. 

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője kijelentette, nagy örömmel tölti el, hogy az Európai Parlament mindkét illetékes bizottsága rá adta a szavazatok többségét az Európai Ügyészség főügyészjelöltjei közül. 

'Ez a szavazat nemcsak nekem szól, hanem a teljes romániai igazságszolgáltatásnak, minden romániai állampolgárnak, akik az utóbbi időben támogatták a korrupcióellenes harcot és a jogállamiságot. Ez a voks minden, nyomás alatt dolgozó európai ügyésznek és bírónak szól' - jelentette ki Kövesi. Hozzátette, önállóan, szakmai tudására alapozva jelentkezett az európai főügyészi tisztségre, nem kérte a román kormány támogatását és nem is számít rá. 'Ami tőlem függött, azt megtettem' - mondta jelöléséről, utalva arra, hogy a végső döntést az Európai Tanács és az Európai Parlament hozza meg, politikai egyezkedések nyomán. 


Laura Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet. A bukaresti kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet, és rontja a volt román korrupcióellenes ügyész esélyeit.


Nehéz helyzetben van az Európai Unió, Kövesi kinevezésével ugyanis erős üzenetet küldhetnének azon tagállamoknak, amelyekben vezető politikusokat uniós források hűtlen kezelésével vádolnak, például magának Romániának, de egy ilyen harcias és vitatott megítélésű főügyész már a kezdettől elidegeníthet egyes országokat. Ha végül nem támogatják Kövesit, az ráadásul azt sugallhatná, hogy a román kormányéhoz hasonló erőszakos fellépés eredményre vezet - írta az EUObserver című brüsszeli hírportál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: