2011-04-08 08:38:10• hírek • MTI

Az EP és a képviselői mentelmi jog

A román korrupcióellenes ügyészség a héten kérte az Európai Parlament (EP) elnökétől, hogy vonják meg Adrian Severin román EP-képviselő, volt külügyminiszter mentelmi jogát. Ezzel hivatalosan elkezdődhet az eljárás, amelyben az EP illetékes bizottsága jelentést készít az ügyről, s arról az EP plenáris ülésének kell szavaznia.

Az ügy hátterében a brit The Sunday Times leleplező cikke áll. A lap több tucat EP-képviselőnek állított csapdát, állobbisták felkérésére kellett volna befolyásolni az európai törvénykezést. A "lobbisták" kenőpénz felajánlására pozitívan válaszolt egy-egy szlovén, osztrák, spanyol és román képviselő. A botrány kirobbanását követően a szlovén és az osztrák képviselő azonnal lemondott mandátumáról, Severin azonban dacolt a román és az EP szocialisták követelésével, hogy kövesse a távozók példáját. Jelenleg független EP-képviselő, miután kilépett a román szociáldemokrata pártból és az európai szocialisták frakciójából is, megelőzve ezzel kizárását.

A román ügyészség kenőpénz elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a román politikust.
Az EP ügyrendi eljárása szerint egy képviselő mentelmi jogának felfüggesztését csak a képviselő hazájának hatóságai indíthatják el, vagyis az EP magától nem kezdeményezhet. Ezzel tiszteletben tartják az Európai Unió tagállamainak szuverenitását, mert a képviselő a tagállam választóitól nyerte el mandátumát.

Az EP elnöke a tagállami kérvényről a soron következő plenáris ülésen tájékoztatja a képviselőket és továbbítja azt az EP jogi ügyek állandó szakbizottságának, amely kijelöl egy jelentéstevőt. Szabály, hogy más tagállamból és politikai csoportból (frakcióból) kell származnia, mint a szóban forgó képviselő.
A bizottságnak haladéktalanul meg kell vitatnia az ügyet, és a képviselőnek is meg kell adni a meghallgatás lehetőségét. Benyújthat bármilyen olyan dokumentumot, amely szerinte fontos az eljárás szempontjából. Ezeket a bizottságnak bizalmas anyagként kell kezelnie. A képviselő felkérheti bármely képviselőtársát, hogy járjon el helyette, képviselje érdekeit. A bizottság tagjai a meghallgatáson kérdéseket tehetnek fel, majd ezután a képviselő távollétében megvitatják az ügyet.
Az EP bizottságának joga van arra is, hogy kiegészítő dokumentumokat vagy magyarázatot kérjen a kérvényt benyújtó nemzeti hatóságtól.


Adrian Severin - a mentelmi jogáról az EP plenáris ülése dönt
Adrian Severin - a mentelmi jogáról az EP plenáris ülése dönt


A bizottság javaslatot tesz egy indoklással ellátott határozatra, amely tartalmazza a mentelmi jog megvonásának elfogadását avagy annak elutasítását, vagy a mentelmi jog védelmét - utóbbit ugyanis kérheti a képviselő. A bizottság nyilatkozhat a kérvényt benyújtó nemzeti hatóság illetékességéről is, mindazonáltal semmilyen körülmények között nem térhet ki arra, hogy bűnösnek tartja-e a képviselőt, vagy indokolt-e szerinte az eljárás, még ha alapos ismereteket is szerzett az eljárás során az ügyről.

A bizottsági jelentést a következő plenáris ülésen a képviselők elé kell terjeszteni, akik nem fűzhetnek ehhez módosításokat, csak igennel vagy nemmel szavazhatnak. A szavazás után az EP elnöke azonnal közli a döntést az érintett képviselővel és a nemzeti hatósággal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: