2012-10-28 09:30:30• hírek • Baranyi László/ MTI

Frunda szerint az EMNP félrevezető módon értelmezi a választási törvényt

Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szenátora a románhírügynökségeknek nyilatkozva szombaton úgy vélekedett: a rivális Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) félrevezető módon értelmezi a választási törvényben szereplő alternatív parlamenti küszöböt.

Az EMNP médiakampányt indított októberben, ezzel tudatosítani kívánja, hogy nemcsak az ötszázalékos küszöböt átlépő pártok kerülnek be a román parlamentbe, hanem azok a pártok is, amelyeknek a jelöltjei legalább hat képviselői és három szenátori választókerületben az első helyen végeznek.

Az RMDSZ szenátorának értelmezése szerint az alternatív küszöb csak akkor alkalmazható, ha egy nemzeti kisebbség egyetlen szervezete sem szerzi meg a voksok öt százalékát.

"Ha tehát átlépjük az öt százalékot, ők már nem juthatnak be az alternatív küszöbbel. Ha senki sem szerez öt százalékot, akkor az illető kisebbség egyetlen szervezete élhet az alternatív küszöb adta lehetőséggel, mégpedig az, amelyik a legtöbb voksot gyűjtötte. Nem jut be mindenki (...) mert az én olvasatomban az alternatív küszöb pont három szenátort és hat képviselőt jelent" - fejtette ki álláspontját a Mediafax hírügynökségnek Frunda György.

Hozzátette, az EMNP indulása ronthatja az RMDSZ eredményét. Frunda György szerint az EMNP szavazói amúgy sem szavaznának az RMDSZ-re, de az általuk leadott - feltételezése szerint elvesztődő - voksok a visszaosztásnál főleg a nyerésre álló kormánypártokat, a Szociál-liberális Szövetséget (USL) gazdagítja majd, és az RMDSZ aránya így csökkenni fog.

Az Agerpres hírügynökség szerint Frunda György meglepetésének adott hangot, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár részt vesz az EMNP rendezvényén, mert szerinte Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn azt ígérte, hogy a magyar kormány nem avatkozik be a romániai parlamenti választások kampányába. Arra a kérdésre, hogy miként viszonyulna Kövér László házelnök esetleges részvételéhez a Magyar Polgári Párt (MPP) kampányában, az RMDSZ politikusa azt mondta: elvileg nem zárható ki Kövér László jelenléte, hiszen ő tiszteletbeli elnöke az MPP-nek és nem kormánytag, ugyanakkor "megalázó" lehet számára az MPP egy-két százalékos eredménye az önkormányzati választásokon, ezért az ő helyében elkerülné ezt a helyzetet.

Frunda György újabb szenátori mandátumra pályázik a marosvásárhelyi választókerületben. A politikus azt követően adott interjút a Mediafax és az Agerpres hírügynökség helyi tudósítóinak, hogy az RMDSZ Maros megyei szervezete iktatta jelölését a megyei választási bizottságnál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: