2011-03-30 15:23:42• hírek • Póti Orsolya

Az EKE bemutatta új projektjét

A Erdélyi Kárpáti Egyesület Szatmárnémeti szervezete „A Túr menti Természetvédelmi Terület menedzsmentjének participativ tervezése" elnevezésű fejlesztési projekt célkitűzéséről és tevékenységeiről tájékoztatta március 30-án a szatmári sajtó képviselőit.

Az Erdélyi Kárpáti Egyesület Szatmárnémeti szervezete a Szatmárnémeti Környezetvédelmi Ügynökség közreműködésével ez év január 1. és december 12. között valósítja meg a szóban forgó projektjét, melynek fő célkitűzése a Túr menti Természetvédelmi Terület menedzsmentjének javítása, valamint a természetvédelmi területen elhelyezkedő települések lakosságának az informálása a terület megőrzésének és védelmének érdekében.

Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpáti Egyesület Szatmárnémeti szervezetének igazgatója március 30-án sajtótájékoztató keretében ismertette a a projekt költségvetését, megvalósításának településeit, valamint a projekt keretében zajló tevékenységeket.

Mint megtudtuk a projektet a Környezetvédelmi Operatív Program 2007-2013 támogat, összértéke pedig 4.724.392 lej. Mint ismeretes a Túr menti Természetvédelmi Terület Románia Észak-nyugati fejlesztési régiójában elhelyezkedő Szatmár megyében található, ezért a projekt megvalósítása olyan településeken történik, mint Szatmárnémeti, Újváros, Aranyosmeggyes, Kányaháza, Kisgérce, Sárközújlak, Túrterebes, Turc, Halmi, Egri, Kökényesd, Mikola és Lázári.

A projekt keretében mindenek előtt kidolgozzák a természetvédelmi terület kezelési tervét és stratégiáját, tanulmányokat és adatbázisokat készítenek a biodiverzitás és más fontos tényezők vonatkozásában. A terület kezelési tervének elkészítési folyamata lépésről lépésre történik, és mindez kilenc kutatási jelentést, kilenc tudományos tanulmányt a fajok és az élőlények természetvédelmi és megőrzési helyzetéről, illetve három tanulmányt a terület abiotikus tényezőiről eredményez. Ezen felül a várható eredmény egy monitorizálási terv a fajok és az élőlények megőrzése érdekében, egy tanulmány a természetvédelmi területen történő földhasználatról; egy társadalmi-gazdasági tanulmány és egy geoinformatikai rendszer.

Egyes tevékenységekben a szervezet a lakosságot, az érdekelteket és a sajtó képviselőit is bevonja. Diákoknak nyolc napos ökológiai tábort és ökológiai versenyt szerveznek, az érintett településeken információs karavánokra kerül sor, szemináriumot tartanak az állami intézmények és a civil szervezetek képviselőinek számára, valamint munkaértekezletet szerveznek a sajtóval. Az informálást reklámanyagok - naptárak, információs poszterek, folyóiratok, szórólapok - segítik majd.



Sajtótájékoztató keretében ismerették a projekt célkitűzéseit és várható eredményét
Sajtótájékoztató keretében ismerették a projekt célját és várható eredményét




Túr mente Természetvédelmi Terület
Túr mente Természetvédelmi Terület


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: