2010-01-27 13:02:58• hírek • MTI/AFP

Az Avatar legyűrte a Titanicot

Az Avatar, James Cameron öko sci-fije, 1,85 milliárd dolláros globális jegyeladásával maga mögé utasítva a korábbi csúcstartó Titanicot, minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje lett.

A 20 Century Fox filmstúdió adatai szerint a csúcsdöntés január 25-én, hétfőn következett be. Cameron 3D-s produkciója saját, 1997-ben bemutatott romantikus katasztrófafilmjét gyűrte le a mozipénztáraknál, így mindkét rekord a rendező nevéhez fűződik.

Hétfőn estére az Avatar világszerte mért összbevétele elérte a 1,859 milliárd dollárt, míg a Titanic korábbi rekordja 1,843 milliárd dollár volt. "Ez már hivatalos: a világ királya ismét a világ királya lett" - jelentette ki Jeff Bock boxoffice-elemző.

A félmilliárd dollár körüli költségvetésű Avatart a 3D-s technika megújításáért mérföldkőnek tekintik a filmezés történetében. Az adatok alapján az összbevétel 70 százalékát a film 3D-s vetítései hozták. Cameron filmje a jövőben, egy távoli bolygón, a Pandorán játszódik, amelynek bennszülött lakosságát azért akarják elűzni az emberek, hogy kitermelhessék a kultikus lakóhelyük alatt található értékes ásványt.

A kanadai rendező korábban arról beszélt, hogy a produkció - annak ellenére, hogy sokan átpolitizáltnak tartják - szélesebb metaforát hordoz, amely arra világít rá, hogyan bánunk a körülöttünk lévő világgal és természettel. A stúdió szerint a film témája a környezet védelme, az élet tisztelete, és a bolygó békéje iránti vágy vitte az emberek tömegeit világszerte a mozikba.
A produkció a legjobb film és a legjobb rendező Arany Glóbusz-díját is elnyerte a minap és jó eséllyel indul az Oscar-versenyben is.


Avatar - lassan megnégyszerezi a befektetett pénzt
Avatar - lassan megnégyszerezi a befektetett pénzt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: