2015-08-24 07:34:33• hírek • Hirdetés

Az Avasországi Múzeum

Az 1966-ban létesített szabadtéri létesítmény nem egy egyszerű múzeum, hanem egy kéthektáros területre összegyűjtött "egész világ", Avasfelsőfalu város központjának közelében, a Túr folyó partján.

Egy időutazás, visszatérés Avasország gyökereihez. Itt egy egész autentikus világra találunk, tele hagyományokkal, szokásokkal. Egy olyan világra, amelyben a mesék életre kelnek és bemutatják nekünk a tájegység egyediségét.

A szabadtéri múzeum 39 etnográfiai emlékműnek nyújt otthont, amelyek bemutatják Avasország XVII-XX. század közötti hagyományos kultúráját. A múzeum közepén trónol büszkén a XVII. század első felében épített, lekencei fatemplom, a múzeum alapköve. Az építményt 1967-ben bontották le és később, 1978 és 1979 között építik  vissza a mostani helyére, az avasországi szabadtéri múzeum területén. Az egyházi épületet házak, kézműves műhelyek és hagyományos berendezések veszik körül, melyek a környékbeli településekről - Avasfelsőfalu, Mózesfalu, Bikszád, Kisgérce, Nagygérce, Vámfalu, Avasújfalu, Avasújváros - származnak.

Egyedisége nem csak abban áll, hogy Románia egyetlen, folyó partjára épített szabadtéri múzeuma, hanem abban is, hogy a vízmeghajtású hagyományos berendezései (például: vízimalom, szőnyegmosó, gyapjútiloló, pálinkafőző) egytől egyig mind működőképesek.

A múzeum "élő részét" kiegészíti még a fazekasműhely, amely egyben inasiskola is, a kovácsműhely és nem utolsó sorban a pálinkafőző. Mindezek egy eddig elveszettnek hitt világba kalauzolnak minket, a levegőben szárnyalnak a mesék, szülők és nagyszülők bölcsességei.



"Dr. Mihai Pop" Művészeti Galéria

A pavilon részlegen - ahol most rendezik be a jövőbeni állandó néprajzi kiállítás termeit - működik a Dr. Mihai Pop Művészeti Galéria, az ország egyik legmodernebb és legtágasabb galériája, ahol évente 5-6 időszakos kiállítást szerveznek, amelyek közül legalább egy néprajzi és népművészeti jellegű. Ezek közül hagyományossá vált az "Art Bunavestire" címmel évente megrendezett kortárs vizuális művészeti kiállítás, amelyre 2014-ben már a XXVIII. alkalommal került sor, és egyre ismertebb országos szinten. A másik kiállítás, a "Versus, dar împreună" fotókiállítás, amelyiket már negyedik alkalommal rendeztek meg.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: