2012-09-13 11:53:32• hírek • itCafe.hu

Az Apple bemutatta az iPhone 5-öt

Az okostelefon legújabb generációja nagyobb kijelzővel és gyorsabb processzorral kerül forgalomba.

A várakozásoknak megfelelően ma az Apple bemutatta új telefonját, az iPhone 5-öt. Mobilról a hivatalos bejelentése előtt talán annyi információmorzsa még sosem szivárgott ki, mint erről a modellről, így a bemutató nagy meglepetésekkel nem szolgált. A magyar idő szerint körülbelül 21 órakor zárult eseményen leleplezték az iPod zenelejátszó-család két új modelljét is, a pletykákban csak iPad miniként emlegetett kisebb tablet premierjére azonban nem került sor.

Nyújtott retina

Az iPhone 5 a korábbi generációénál nagyobb – de a rivális gyártók csúcsmodelljeinél kisebb –, 4 colos kijelzőt kapott, mely szintén „retina felbontású”, 1136 x 640 pixel megjelenítésére képes (ami 326 ppi pixelsűrűséget jelent). A megjelenítő és így a telefon maga tehát csak egyik irányban nyúlt meg a 4S-hez képest – így eggyel több ikonsor fér el rajta –, szélesebb nem lett, ami az Apple szerint azért jó, mert a ugyanolyan kényelmesen kezelhető és fogható egy kézzel. A vállalat kiemelte: a telefon mindössze 7,6 milliméter vastag, tömege pedig 112 gramm – e paraméterek közül az első világcsúcsnak számít az okostelefonok mezőnyében.

A készülék lelke az új A6 rendszerchip, mely az Apple állítása szerint a korábbi generációval összehasonlítva kétszeres számítási és grafikus teljesítményt nyújt úgy, hogy a lapka mérete és fogyasztása is alacsonyabb lett. További fontos újítás, hogy a telefon támogatja a tévesen 4G-nek is nevezett LTE-mobilhálózatokat, ráadásul immár az Európában használt frekvenciákon is. Ez a hazai felhasználók számára azt jelenti, hogy a készülék együttműködik majd a T-Mobile és a Telenor nagyobb sávszélességet biztosító LTE-szolgáltatásával.

iPhone 5

Az iPhone 5 ún. nano SIM kártyát használ, amely nem kompatibilis a meglévő kártyákkal. Az apróbb újítások között van a teljesen újratervezett, de főbb paramétereiben az elődjével megegyező hátlapi kamera, a megnövelt felbontású, 720p-s videók felvételére alkalmas előlapi fényképező, a panorámakép-készítési lehetőség, jobb hangminőséget biztosító mikrofon, illetve a Lightning névre keresztelt dokkcsatlakozó, amely teljesen digitális és a korábbi 30 helyett csak 8 tűt tartalmaz.

A cikk folytatása az ITcafe.hu oldalon olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: