2013-02-18 17:49:06• hírek • Szatmár.ro

Az 5-ös Számú Általános Iskolába költözik a Művészeti Iskola

Évértékelőt tartottak hétfőn a Szatmár Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Művészeti Iskolában. Az elmúlt évben 870 ezer lejből gazdálkodott az intézmény, az ott tanuló diákok pedig 19 díjat szereztek. Ennél jóval fontosabb bejelentés volt, hogy úgy tűnik, nincs akadálya annak, hogy új, nagyobb épületbe költözzön az iskola.

A Művészeti Iskolában jelen pillanatban 659 diák tanul, ki festészetet, ki valamilyen hangszer bűvölését sajátítja el, van aki balettezik, mások énekelni tanulnak, tehát a paletta igen széles - talán ez is az oka annak, hogy kinőtte az intézmény a Ioan Slavici utcában található székhelyét. Ezért költözni fog az iskola  - derült ki a hétfő délben megtartott évértékelő sajtótájékoztatón, melyet Deac Mircea, az intézmény vezetője illetve Adrian Stef megyei tanácselnök tartott.

A Megyei Tanácsnak és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak sikerült megegyeznie: a minimális mértékben kihasznált, a szatmáriak által 5-ös Számú Általános Iskolaként ismert Vasile Lucaciu Általános Iskola épületét a polgármesteri hivatal a Művészeti Iskola rendelkezésére bocsájtja. Az általános iskolások a 21-es számú általános iskolában fogják folytatni a tanulást, alig pár osztályról van szó - mondta a tanácselnök.

Deac Mircea szerint új korszak kezdődik majd az új épületben: bőven lesz hely, hiszen 12 osztálytermet használnak majd oktatásra, ezek mindenikét kettőbe osztják majd, mert elég tágasak. Emellett egy hatalmas díszterem is van az épületben, így nem kell majd szorongani az eddigi, meglehetősen kicsi teremben.

Egy másik oka a költözésnek az, hogy az új épületben nem kell majd bérleti díjat fizetni, míg a Ioan Slavici utcai épületért havonta 5500 lejt fizettek.

Deac Mircea a tanulók számának növekedését is várja a költözéstől, hiszen jobb körülmények között, flexibilisebb órarenddel lehet majd ott oktatni.

- Most 659 diák tanul főleg délutánonként a Művészeti Iskolában, ezt a számot akár ezerre is növelhetjük. Ez pedig bevétel-növekedést is jelenthet. Most egy évre a tandíj csoportos oktatás esetében 400 lej, a hangszer-oktatás 450 lej, a manapság oly népszerű ének-oktatás pedig 500 lejbe kerül - mondta Deac.

Szükség is van a nagyobb bevételre, ugyanis a már megszokott tematikus előadások, versenyek mellett egy könnyűzenei fesztivál megszervezését is tervbe vették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: