2019-10-23 13:01:04• hírek • Bajnai Botond

Az 56-os forradalom hőseire emlékeztek a Refiben

Szerdán délelőtt a Református Gimnázium dísztermében, az iskola 8. osztályosainak műsorával emlékeztek meg az 56-os forradalom és szabadságharc eseményeiről.

 

A Szatmárnémeti Református Gimnázium hagyományaihoz híven az iskola mindenkori nyolcadikosai szervezik meg évente az 56-os emlékműsort. Így volt ez idén is, a VIII. A. osztály, Varga-Bressel Christiane magyar-, Higyed Gyöngyi zene-, Rédai Gabriella történelem-, és Igli Brigitta rajz szakos tanárnők közreműködésével, ünnepi műsort szerveztek, a dísztermet pedig zsúfolásig töltötték meg az iskola diákjai, pedagógusai.



A műsor zenei hátterét Steiger Norbert, Székely Zsolt, valamint Gáti Barbara diákok szolgáltatták.
 

A 11 órakor kezdődő eseményen Varga Szilárd Csaba iskolalelkész köszöntötte a diákokat, majd igei üzenetét követően rámutatott, hogy az 1956-os hősök választás elé kerültek: az igazság vagy a jogtalanság mellett kellett állást foglalniuk, ők pedig jól döntöttek, az igazság oldalára álltak. Sokan közülük életükkel fizettek ezért, viszont áldozatuk nem volt hiábavaló, hiszen mi ma nekik köszönhetően szabadon élhetünk.
 

Az iskolalelkész nyitóbeszéde után a nyolcadikosok előadása következett, amely ezúttal nem a forradalom eseményeinek bemutatására összpontosított, inkább az előzményekre helyezték a hangsúlyt, illetve jelzésszerűen utaltak a konkrét eseményekre is.



A darab szimbólumokra épült, felcsendült az orosz Katyusa, az Úttörők dala, illetve az Ismerős Arcok Nélküled című zeneszáma is, utóbbi az összetartozást volt hivatott szimbolizálni.
 

De megjelent a korra jellemző migráció szimbóluma is, bemutatva miként menekültek el oly sokan a Rákosi-rendszer elől, illetve majd a forradalom leverése utáni időszakban is.
 

A megindító előadás közben a színpadon állók elénekelték a Himnuszt is, melybe a nézőközönség is bekapcsolódott.



A párbeszédek, az elhangzott szavak mind a kor hangulatát és életérzését idézték.
 

Az iskola diákjainak előadását hatalmas tapssal jutalmazta a nézőközönség.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: