2018-10-23 20:07:16• hírek • Közlemény

Az 1956 október 23-i forradalomra emlékeztek a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium az október 23-i megemlékezéséről Forizs Enikő tanárnő beszámolóját olvashatjuk:

"A hagyományokhoz híven október 23-án a XII-es diákok mutatták be megemlékező műsorukat. 

 

Évek óta fennálló hagyományt ápolnak a Főgimnáziumban azzal, hogy a mindenkori tizenegyedikesek október 23. körüli időszakban budapesti kiránduláson vesznek részt, melynek keretében végigjárják a forradalom jellegzetes helyszíneit, illetve múzeumokban ismerkednek és szembesülnek a diktatúra kegyetlenségeivel, a történelem e kegyetlen korszakával.  A következő évben pedig ők, immár tizenkettedikesekként állítják össze az emlékező műsort. 

 

Idén a XII. F osztály 28 diákja, valamint Schwarzkopf Viktória (X.D) és Sztankovics Alexandra (VIII.) vett részt az előadásban, melyet kedden, a nagyszünetben adtak elő. A diákokat Forizs Enikő magyartanárnő készítette fel. 

 

A 20 perces előadás egy család történetéből kiindulva elevenítette meg az 1956 október végi eseményeket, a tüntetést, a forradalmat, az emberek szabadság iránti vágyát. Korabeli öltözettel és különböző jelmondatokat tartalmazó táblákkal jelenítették meg a 62 évvel ezelőtti pesti eseményeket. A lövések borzalma arra is emlékeztetett, hogy sok-sok élni akaró fiatal vesztette életét , miközben csak  szabadságra vágyott és bátor volt. A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult. Ezt követően Pataki Enikő intézményvezető szólt a jelenlévő diákokhoz, szülőkhöz és pedagógusokhoz, az előadás jelmondatául választott idézet („A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.”, Bibó Isván, 1956) mindenkor aktuális üzenetére hívta fel a figyelmet. Arra biztatta a diákokat, hogy merjenek tenni a közösségért, hiszen hősök nemcsak az ágyúcsövek előtt születhetnek, hanem a hétköznapjainkban is. "

 

Írta: Forizs Enikő

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: