2013-07-12 10:19:17• hírek • MTI

Ayrault: a korrupció leküzdésén keresztül vezethet Románia útja Schengen felé

A korrupció és a szervezett bűnözés leküzdése segítheti Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez - mutatott rá Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök csütörtökön Bukarestben, ahol Traian Basescu államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel folytatott megbeszélést.

Elmondta: Franciaország kétlépcsős schengeni csatlakozást javasol Románia és Bulgária számára, s első lépésként a légi forgalomban szüntetnék meg a határellenőrzést.

A francia kormányfő biztosította vendéglátóit arról, hogy országa és Európa támogatja Bukarestnek a roma nemzetiségű román állampolgárok társadalmi beilleszkedését segítő programjait.

Közös sajtóértekezletükön Victor Ponta kormányfő úgy vélekedett: a romániai civil szervezetek konferenciákra költötték a romaintegrációra szánt forrásokat. Ponta azt mondta, kormánya hatékonyabban akar pénzt költeni a romák iskoláztatására, az életszínvonaluk növelését segítő programokra, emellett pozitív diszkriminációval segíti a romák felvételét állami állásokba.

Theodor Paleologu ellenzéki szenátor, a bukaresti parlament francia-román baráti csoportjának tagja a francia kormányfővel megtartott csütörtöki találkozó után megállapította: bár a párizsi kormány nyitott a párbeszédre, tagadhatatlan, hogy Franciaországban egyre romlik Románia megítélése, és nő az ellenszenv az ott élő romániai romákkal szemben.

Ayrault csütörtökön érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Romániába, ahova kormánya külkereskedelmi, európai ügyekért felelős, mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztere is elkísérte. A franciák látogatásától egyebek közt a gazdasági kapcsolatok fejlesztését remélik Bukarestben.

Románia és Franciaország kereskedelmi kapcsolatai kiegyensúlyozottak, a mérleg a Dacia-export miatt a román kivitelnek kedvez. Ayrault rámutatott: országa balkáni exportjának fele - mintegy 3 milliárd euró értékben - Romániába érkezik.

Utoljára 2007-ben, Dominique de Villepin személyében tett francia kormányfő hivatalos látogatást Bukarestben, közvetlenül Románia uniós csatlakozása után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: