2013-07-04 20:09:03• hírek • Kocsis Zoltán

Avram: egyre nagyobb gond a talaj savasodása Szatmár megyében

Románia hosszú távú (2020-2030) agrárstratégiájáról tanácskoztak Kolozsváron csütörtökön. A regionális megbeszélésen Szatmár megyét Eugeniu Avram prefektus képviselte.

A "Románia mezőgazdasági és élelmiszeripari potenciáljának kiaknázása" elnevezésű regionális tanácskozáson részt vett Achim Irimescu, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára is. A politikus előbb bemutatta a mezőgazdaság jelenlegi helyzetét, majd felvázolta az Európai Unió közös agrárpolitikáját. Ebből kiderült, hogy a 2014-2020-as költségvetési periódusban Románia 17 milliárd eurós támogatást hívhat le a mezőgazdaság támogatására.

A Közös agrárpolitika reformja (PAC) elnevezésű uniós program célja, hogy meghatározza a közös célokat, ám figyelembe vegye és teret adjon a 28 tagállam egyedi problémáinak, szükségleteinek is.

A közös uniós agrárpolitika céljai közé tartozik a tagállamok által kapott szubvenciók közötti különbségek csökkentése; a zöld, ökologikus mezőgazdaság támogatása; az innováció és a kutatások támogatása; a vidék támogatása; a fiatal gazdák (jelenleg farmerek több, mint 50%-a 60 év feletti) és a kis gazdaságok támogatása.

Szintén fontos szempont az új agrárpolitikában a gazdák támogatása a nagy üzletláncokkal szemben. A közös program lehetőséget kíván teremteni a tagállamoknak, hogy azok regionális vagy tagozati támogatást tudjanak nyújtani illetve nagyobb teret biztosítani a képzési és tanácsadási tevékenységeknek.

Ami Szatmár megyét illeti, Eugeniu Avram kormánybiztos három fontos dolgot emelt ki. Az egyik egy integrált vízgazdálkodási rendszer kialakításának szükségessége, amely a lecsapolási rendszerek kiépítésének támogatásával érhető el. A másik pontban Avram felhívta a figyelmet, hogy a szatmári mezőgazdaság egyik nagy problémája a talaj savasodásának növekedése, ezért szükség lenne a talajjavítás szubvencionálására. Harmadrészt pedig szorgalmazta a tanácsadó cégek gyorsabb akkreditálását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: