2011-05-17 09:23:33• hírek • MTI

Avatott Károly Herceg

Károly herceg jelenlétében avatták fel hétfőn Erdélyben Románia első biológiai szennyvíztisztítóját.

Az avatóünnepségre a brit trónörökös ötnapos erdélyi látogatása keretében került sor, ugyanis a hercegnek Erdélyben több birtoka van, amelyekre elég gyakran ellátogat. A víztisztító a dél-erdélyi Brassó megyében, Szászfehéregyházán (Viscri) létesült, ahol az erdélyi szász épített örökség konzerválásában érdekelt brit Mihai Eminescu Alapítvány több falusi házat restaurált a hagyományos építészeti jegyek megőrzésével.

A Romania libera című napilap internetes kiadása szerint a brit trónörökösnek a falu iránt mutatott érdeklődése nyomán 2000 óta látványosan megnőtt a turisták száma, ugyanis tizenegy évvel ezelőtt csak négyszázan keresték fel a falut, 2010-ben viszont már 12 ezren fordultak meg a településen.

A helyi közösség és a Mihai Eminescu Alapítvány kérte Károlyt, hogy támogassa a szennyvíztisztító kialakítását.
A költségek nem jelentősek, ugyanis nem használnak elektromos áramot a helybéliek házaiból származó szennyvíz tisztítására, hanem a természet segítségét veszik igénybe: a település szélén kialakítottak három tavat, amelyekben a nádas és a baktériumok segítségével tisztul meg az elhasznált víz.

Károly herceg az avatóünnepségen elmondta: reméli, hogy a közösség hasznára válik a tisztítóállomás. Reményét fejezte ki, hogy más közösségek is követni fogják a dél-erdélyi település példáját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: