2017-01-05 15:23:34• hírek • Szatmár.ro

Avasújváros lesz a házigazdája az idei böllérversenynek

Szatmár megye most már egészen bizonyosan híres arról, hogy február első szombatján a hagyományőrzéssel foglalkozik. Azok közül is az egyik legízletesebb végeredménnyel büszkélkedővel, a disznóvágással. Évről évre több tucat csapat mutatja be, hogy ennek a megyének ahány régiója, annyiféleképpen látnak neki ennek az igazán látványos hagyománynak.

A verseny története során volt már részük a szervezőknek és a résztvevőknek embert próbáló esőben, de vágtak disznót mesei hóhullásban és arcpirosító fagyban is. Ám semmi sem állhatta útját annak, hogy a mesterek megmutassák, hogy mire képesek egy késsel vagy egy fakanállal a kezükben. Most sem lesz ez másként.

Február 4-én, a hónap első szombatján Avasújváros lesz a házigazdája az RMDSZ legnagyobb téli rendezvényének, melynek évről évre egyre népesebb mind a résztvevői csapata, mind a látogatói. A leglelkesebb látogatók egyszerre érkezhetnek a csapatokkal, de a hivatalos megnyitó reggel nyolckor lesz. Természetesen ekkor már lehet tesztelni a régiók legjobb pálinkáit, amelyet a szakértő és fáradhatatlan zsűri pontozni is fog a későbbiekben, megannyi más ízletes fogással együtt. A hamisítatlan disznóvágás hangulatáról a csapatok gondoskodnak, mert miközben készítik a zsűrizésre méltó hurkát, kolbászt, toroskáposztát, addig megmutatják azt is, hogy ki készül el a leggyorsabban az egész művelettel, de összemérik a feldolgozás pontosságát is.

Lesznek segítőik, akik eközben a csapat portáját díszítik fel és a vendégsereget kínálják meg némi harapnivalóval vagy éppen forralt borral.

„Minden évben érkeznek csapatok, akik addig ismeretlen fűszerezéssel vagy addig nem elterjedt technikával lepik meg a zsűrit, de alapvetően a hagyományőrzés a fő célja a rendezvénynek, s természetesen az is, hogy kicsit ki lehessen zökkenni a mindennapok taposómalmából és azok is találkozhassanak egymással, akiknek elfoglaltságaik miatt máskor kevesebb lehetőségük van erre az RMDSZ tisztségviselői közül." - foglalta össze Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnöke a böllérverseny lényegét, majd azt is elmondta, hogy ahogy más években is, most sem zárkóznak el a szervezők az elől, hogy megnyissák a rendezvény kapuit mindenki előtt, aki tisztelegni akar eme hagyomány előtt - szorgos munkával, természetesen.

A szervezők ígérik, hogy január folyamán még visszatérnek a böllérversennyel kapcsolatos részletekkel. Aki pedig jelentkezni szeretne, az megteheti azt Tasnádi Istvánnál a 0261-713566-os vagy a 0746638416-os telefonszámon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: