2010-07-14 10:34:17• hírek • Szatmár.ro

Avasújváros: 22-éig várnak

Még mindig nem tisztázódott a ráksai és avasújvárosi polgármesterek kiléte.

Az április 27-én jóváhagyott, Ráksa különválására vonatkozó törvény még mindig nem került alkalmazásra, miután Radu Giurca prefektus döntése óriási felháborodást váltott ki mind a két közigazgatási egységben - Giurca nem Toma Beteát nevezte ki Ráksa élére, pedig ő rengeteget tett a szétválásért. A májusban ideiglenesen kinevezett vezetők helyébe két hét után új polgármester és alpolgármester került Ráksára - Balas Toader (volt) avasújvárosi alpolgármester, valamint Sipos Ioan, tanácsos.

Hogy a dolog komplikáltabb legyen ezzel együtt Avasújvárosban is közéleti szereppel rendelkeznek, ugyanis ottani felfüggesztésükről a helyi tanácsnak kellett volna döntenie. Az összeférhetetlen állapot az avasújvárosi RMDSZ-tanácsosokat cselekvésre sarkallta: az elmúlt másfél hónapban legalább tízszer keresték fel a megyei illetékeseket a tarthatatlan állapot megszüntetésére, valamint Betea Avasújvárosból való menesztésére. Eredmény azóta sem született, nem történt meg a két közigazgatási egység közötti vagyonelosztás sem, annak ellenére, hogy a PD-L, a PSD és az RMDSZ megyei szinten megállapodást kötöttek - amit aztán éppen Betea nem tartott be, saját párttársait is (PSD) becsapva.

Az avasújvárosiak szerint Betea szándéka egyértelmű: az, hogy egy ideig mindkét községet ő irányítsa, és a vagyonelosztást úgy intézze, hogy a Ráksa fejlesztésére elköltött pénzeket - mintegy 1 000 000 lej adósság van - a régi községnek kelljen kifizetnie. Most mindenki a július 22-i dátumot várja. Állítólag a Hivatalos Közlönyben augusztus 22. fog a ráksai előrehozott választások dátumaként megjelenni, és egy hónappal előtte Beteának le kell avasújvárosi tisztségéről mondania, ha Ráksán indulni akar.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: