2015-11-22 20:42:48• hírek • Hirdetés

Avasfelsőfalu és környéke

Ismerkedj meg Avasfelsőfaluval és környékével, a turisztikai és gazdasági lehetőségekkel.

Földrajzi elhelyezkedése

Avasfelsőfalu Szatmár megye északkeleti részében fekszik, az Avas-vidékként ismert földrajzi és néprajzi egység gazdasági és közigazgatási központja. Földrajzi fekvése előnyös, mivel viszonylag közel, alig 50 kilométerre található Szatmárnémetitől és 45 kilométerre Nagybányától, ezen kívül karnyújtásnyira a Máramarosi medence is a Huta-hágón keresztül. A várost Szatmárnémeti, Nagybánya és Máramarosziget felől a 19-es jelzésű országúton, Turc irányából a 11-es megyei úton, Bikszádról a 109-es megyei úton lehet megközelíteni, a Lunaforrás üdülőövezet felé pedig a 75-ös községi úton lehet eljutni.

Történelmi és demográfiai adatok

Avasfelsőfalut úgy említik, mint a sóbányákból induló "sóutak" központját. Egyesek szerint, a város a nevét az avasi gúnya sötét színről, mások szerint a tölgyerdők sötét színéről kapta  (István, magyar király, például egy 1270-ben kelt levelében úgy tesz említést róla, hogy az Avas, az  Awas-Oas kifejezésekből ered, ami erdőirtást, tisztást jelent). A XVIII. században, mint minden más település a környéken, Avasfelsőfalu is Habsburg uralom alatt áll. Szirmay Antal 1809-ben, Budán megjelent monográfiájában úgy szerepel Felsőfalu, mint az Avas legnagyobb román települése. Csak 1964-ban kap a település városi rangot. Avasfelsőfalu területe 13.026 hektár, lakosainak száma 11.867.

Turisztikai látványosságok és események

Avasfelsőfalu környéke és a várost körülölelő környezet, Erdély egyik legszebb vidéke, csodába ejtő hagyományaival, kultúrájával és a festői tájjal.

Ha a környéken járunk, nem hagyhatjuk el a megyét anélkül, hogy ne tekintsük meg az Avasországi Múzeumot , valamint a "Mindenszentek Vasárnapja" ortodox katedrálist, a "Szent Szűz születése" templomot, a "Szent Demeter" ortodox templomot Túrvékonyán, a "Szent István archidiakon" remetekolostort Lunaforráson, a "Dr. Mihai Pop" Művészeti Galériát, a város parkjait (szobraival, kortárs emlékműveivel), a Lunaforrás üdülőövezetet, ne találkozzunk az élő örökséggel - Floare Fintaval, a falu lámpásával, Floare Hotcaval, ne tekintetsük meg Ana Mare, Maria Poptile és Maria Finte kézműves műhelyét.

Avasfelsőfalu kiindulópont sok, gazdag népviseletéről, népi építészetéről, hagyományairól és népszokásairól híres falvakba - például: Avasújfalu (5 kilométer), Lajosvölgyi Huta (9 kilométer), Ráksa (16 kilométer), Túrvékonya (1 kilométer), Bikszád (5 kilométer), Terep (6 kilométer), Tartolc, Komorzán (20 kilométer), de közel van innen a termálvizéről és ásványvizéről híres üdülőövezet, Mária-völgye is.

Számos horgászati és vadászati lehetőség is adódik a környéken, de a túrakedvelőket is kijelölt útvonal várja a hegyekben. Avasfelsőfalu évente számos fesztiválnak és kiállításnak ad otthont, amelyek már hagyománnyá váltak: a húsvéti ünnepek alkalmából szervezett "Șezătoarea de Lăsatu' Secului" ünnepség márciusban, az éves képzőművészeti "Art Bunavestire" kiállítás március 25-én, a hagyományos mezei "Sâmbra Oilor" Lajosvölgyi Hután - május első vasárnapján, a Kárpáti Kulináris Örökség - szeptemberben, az Országos „Versus dar Împreună" fotókiállítás - novemberben, a téli népszokások és hagyományok fesztiválja - decemberben, karácsony másodnapján.

Beruházások

Avasfelsőfalu közigazgatásának legjelentősebb, folyamatban levő beruházási projektje a Lunaforrás turisztikai övezet fejlesztése, olyan módon, hogy "a szatmári turizmus kiindulópontjává váljon". Lunaforrás egy 500 hektáros nyílt terület, 500 méter magasságban, a Kisköves csúcs (1201 m) északi lejtőjénél és a Mike (1013 m) lábánál.

Már elkészült a sípályához vezető útszakasz, kiépítették az elektromos hálózatot, a víz- és csatornahálózatot és befejezték a sífelvonó pályáját is.

A tervek szerint egy 1800 méteres sípálya kialakítása következik, hóágyúkkal. A sípálya lábánál található az Avasi Szfinx természetvédelmi terület, egy különös formájú vulkanikus eredetű szikla. A városvezetők szándéka, egy olyan turisztikai övezet kialakítása, amely minden évszakban látogatható.

Az üdülőövezet fejlesztése érdekében az Avasfelsőfalui Polgármesteri Hivatal földterületeket bocsát a beruházók rendelkezésére a turisztikai övezetben. A projekt finanszírozása Avasfelsőfalu helyi költségvetéséből, Szatmár Megye Tanácsának költségvetéséből és kormányzati forrásokból történik.

Az önkormányzat munkatervében szerepel egy határon átnyúló turizmust népszerűsítő üzleti központ létrehozása is. Más projektek célkitűzései: egy aquapark építése Mária-völgyén, a hegyi turizmus infrastruktúrájának fejlesztése az Avasi hegyekben, az Avas-vidék turizmusának népszerűsítése, a többfunkciós "Avasország"  Kulturális Központ megépítése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: