2019-03-07 13:55:56• hírek • Bede Emőke

Autót vásárolnál? 300 eurós Golfot és 200 ezer eurós Ferrarit is találsz az internet használt-autó piacán

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

A lakosság számottevő része sajnos nem igen engedheti meg magának, hogy egyenesen az autószalonokból vásároljon vadonatúj autót magának, ennek okán sokan a használtautó-piacon kénytelenek szemezgetni a pénztárcát kevésbé leterhelő márkák és modellek között.

Amint arról a Szatmár.ro már több ízben is beszámolt, a Szatmár megyeiek évek óta előnyben részesítik a Volkswagen autógyártó cégóriás modelljeit. Hónapról hónapra egyre több használt Passat és Golf érkezik hozzánk a nyugati országokból, s ennek megfelelően a használtautó-piacon is többségben vannak a német cég autói. Az egyik legnépszerűbb apróhirdetési oldalon ebben a pillanatban nem kevesebb mint 337 Volkswagent hirdetnek eladásra: a széles kínálatban találunk 3-400 euróért beszerezhető darabokat, de akadnak olyanok is, melyért a tulajdonos/kereskedő elkér akár 30 000 eurót is. A legolcsóbbak közül kiemelkednek a '93-94-ből ránk maradt Golf III-as modellek, melyek már jócskán túl vannak a sokadik százezer kilométerükön is. 500 euróért már lehet szerezni egy 1996-ban készült Passatot, 600-ért pedig egy '95-ös Polót, melynek kilométerórája jelenleg alig mutat többet, mint 254 488, de arról természetesen nem árulkodik az apróhirdetés szövege, hogy hányszor tekerték vissza az órát, vagy esetleg cseréltek-e benne óracsoportot… Egy ezresért pedig már egy Golf IV-est vagy egy Lupót is lehet kapni.


A Volkswagenek árlistájának másik oldalán a mostanság egyre népszerűbb SUV-ok, azaz az utcai terepjárók állnak. Egy-egy fiatalabb, de nyilván használt Touareg-modellért, melyben azért már benne vagy 150-200 000 kilométer, 20 és 30 000 euró közötti összegért lehet beszerezni.


A német autógyártó cég leányvállalata, az Audi 191 eladó autóval képviselteti magát az apróhirdetési oldalon. Ha nagyon szükségünk van egy autóra, viszont a büdzsénk igencsak szűkös, akkor 350 euróért találhatunk egy '89-es évjáratú Audi 80-ast, melynek kilométerórája szerint csak 34 ezret futott (vagy a hirdető lehagyott egy nullát), viszont olyan lestrapált állapotban van, hogy vételre senkinek sem ajánlanánk. 600 euróért ugyancsak ennek a típusnak az 1992-es vagy '94-es kiadásához is hozzá lehet jutni, viszont ezek már jóval túl vannak a háromszázezredik (bevallott) kilométerükön is. Egy ezresért azonban már be lehet szerezni egy 1995-ös Audi A4-est is. Az árlista másik végletébe ismét a SUV-ok kerültek, az adatgyűjtés pillanatában a legtöbb pénzt, pontosabban szólva 45 ezer eurót egy 2016-ban készült Audi Q7-ért kértek, mely órája szerint eddig 62 700 kilométert tett meg.


Hajszállal elmaradva az említett márka mögött, mindössze 134 eladó autóval képviselteti magát az apróhirdetési oldalon a Ford. 500 euróért már egy '95-ös Mondeót, 9000 euróért pedig már egy 2003-as Fusion-t is is lehet venni, melynek kilométerórája 300 000 kilométert mutat, de mind tudjuk ugyebár, autót nem ez alapján választunk. Ezerért akár egy 2004-es Mondeót vagy egy 2005-ös Focust is hazavihetünk, de ha harminckétszer ennyink van, akkor egy 160 lóerős Ford Rangerrel is hazagurulhatunk. Azonban ugyancsak 32 000 euróért egy 2015-ös Ford Mustangot is választhatunk, melynek motorháztetője alatt 310 ló dübörög, s a hirdetés szerint alig tett meg 35 000 kilométert.



Nem lenne teljes a listánk a BMW nélkül, így természetesen erre a márkára is rákerestünk. Az apróhirdetések között az adatgyűjtés pillanatában mindössze két modell volt 1000 euró alatt, a többiek mind túllépik ezt a bűvös határt. Ám nem csak a lista ezen vége alakul ilyen érdekesen, ugyanis a legdrágább modellek toplistájának első helyére egy BMW M5-ös került, mely még csak a tavaly gördült le a gyár futószalagjáról, és a hirdetés szerint nem is tett meg többet 6 ezer kilométernél. A 625 lóerős monstrumot értelemszerűen egy kereskedés árulja, s annak, aki szeretne rá lecsapni, kicsivel több mint 102 000 eurót kell kicsengetnie.


Bár most csak a legnépszerűbb márkáka vettük górcső alá, azért nem fejezhetjük be a cikket anélkül, hogy be ne mutatnánk az abszolút legdrágább autót, mely ebben a pillanatban gazdára vár megyénkben. Egy képzeletbeli dobpergés után következzék a tűzpiros Ferrari F12berlinetta, melyért az áruba bocsátó cég nem kevesebbet, mint 236 810 eurót kér. A négy keréken száguldó szörny 2014-ben gördült le a futószalagról, azóta pedig a hirdetés szerint mindösszesen 9 900 kilométert tettek meg vele. A motorháztető alatt egy 740 lóerős, 6,3 literes erőmű rejlik, így családi autókázásra nem feltétlen ajánljuk, viszont az udvaron jól mutathat.


Annak tehát, aki mostanában vásárolna autót, van miből választania. A Szatmár megyei internetes használtautó-piacon a 300 eurós, jócskán leharcolt modellektől a 100-200 000 eurós csúcsjárgányokig mindent lehet találni. A döntés csak saját preferenciáinkon és a pénztárcánkon áll.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: