2020-06-25 10:54:17• hírek • Bede Emőke

Autószervizekben bukkant komoly hibákra a fogyasztóvédelem

Fotó: Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság weboldala
Fotó: Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság weboldala

A június 15-19. közötti periódusban újabb tematikus ellenőrzést tartott az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, melynek célkeresztjében ez alkalommal az autószervizek és a személyautókat, illetve cserealkatrészeket forgalmazó bemutatótermek álltak.

Az akció során összesen 386 céget ellenőriztek, és bizony ezek egyharmadában találtak is valamilyen szabálytalanságot, melyeknek nyomán 134 figyelmeztetést és 123 pénzbírságot osztottak ki összesen 496 500 lej értékben. Mindemellett több, az előírásoknak nem megfelelő terméket le is kellett venni a polcokról, ezeknek összértéke megközelíti az 55 ezer lejt.


A tapasztalt szabálytalanságok közül kiemelkedik az autószervizek helytelen ügyfélkezelési gyakorlata, melyre ez alkalommal csak Krassó-Szörény és Temes megyében találtak példát a fogyasztóvédelem ellenőrei. A szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatás szerint az érintett szervizek olyan szerződés aláírására kötelezték az ügyfeleket, melynek értelmében az autót egészen addig nem kaphatták vissza, míg a javítási költségeket teljes mértékben meg nem térítette valaki, legyen szó magáról a kliensről vagy akár egy biztosítócégről. Ezen felül számos műhely a működéshez szükséges enegedélyek teljes vagy részleges hiányában működött, de a fogyasztóvédelem értelemszerűen azt sem nézte el, ha az elvégzett munkáról nem tájékoztatták megfelelően az ügyfelet, vagy nem adtak semmiféle számlát azokról.


Szatmár megyében is számos szabálytalanságot fedeztek fel a fogyasztóvédelem munkatársai. Voltak példának okáért olyan szolgáltatók, akik az általuk elvégzett munkára vagy a cserealkatrészekre vonatkozó garancia jellegét nem, vagy csak részlegesen pontosították. Voltak emellett megyénkben olyan műhelyek és bemutatótermek, ahol az árakat áfa (TVA) nélkül tüntették fel, ezzel akarva-akaratlanul is átverve az ügyfeleket. Ám nem ez volt az egyetlen módja az árakkal való játéknak, hiszen a fogyasztóvédelem több helyen is találkozott azzal, hogy a kifüggesztett árlistán alacsonyabb összegek szerepeltek, mint a hivatalos dokumentumbokban, így hamisan keltették a kedvező árak érzetét a kliensekben. Egy másik kiváló példa az árakkal való manipulációra, hogy a termékek és szolgáltatások árát kevésbé látható helyen tüntették fel, vagy nem látták el a szükséges magyarázatokkal, mellyel akár félre is vezethettek egy-egy ügyfelet.


Végül, de nem utolsósorban a Szatmár megyei fogyasztóvédők olyan esetekre is bukkantak, amikor a szerviz egyáltalán nem pontosította, hogy a tulajdonos mikor kaphatja vissza az autóját. Mi több, olyan költségbecslésekbe is botlottak az ellenőrzött műhelyekben, melyen nem szerepelt az ügyfél aláírása, azaz az is előfordulhat, hogy olyan dolgokat számláznak ki végül, amelyekre a tulajdonos nem is adta korábban áldását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: