2013-09-18 16:46:13• hírek • Kocsis Zoltán

Autósok figyelem! Ezentúl a helyi rendőrség is állíthat és büntethet Szatmárnémetiben!

A Szatmár Megyei Rendőrséggel megkötött együttműködési megállapodás következtében szeptember elsejétől Szatmárnémetiben megnőtt a Helyi Rendőrség hatásköre. Ennek következtében munkatársai is megállíthatják vagy megbüntethetik az autósokat!

A megállapodás részleteiről szerda délben sajtótájékoztatón számolt be Florin Gazdac, a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség igazgatója valamint Catalin Danciut, a közúti rendőrség vezetője. Ezek szerint eddig a Helyi Rendőrség egy 2011-ből származó városi tanácsi határozat adta lehetőség keretein belül bírságolhatta azokat az autósokat, akik a kialakított parkolókban szabálytalanul vagy parkolójegy nélkül parkoltak. Egyéb, a közúti közlekedést érintő hatáskörük azonban nem volt. Most viszont egy 2010-es törvény adta lehetőséget kihasználva megállapodást kötöttek a közúti rendőrséggel, melynek következtében alaposan megnőtt a cselekvési területük.

Ezentúl a helyi rendőrség munkatársai is megállíthatnak bármelyt autóst vagy irányíthatják a forgalmat. Megbüntethetik azokat, akik szabálytalanul állnak meg, várakoznak vagy parkolnak, ellenőrizhetik a járművek összsúlyára vonatkozó adatokat. Figyelmeztethetik vagy megbírságolhatják továbbá a gyalogosokat, a kerékpárosokat, a robogósokat és a szekereseket is.

Mindezen lépések célja, hogy biztonságosabbá és folyamatosabbá tegyék Szatmárnémeti közúti közlekedését, mondta Gazdac és Danciut. Hogy a feladatnak maradéktalanul meg tudjanak felelni, a helyi rendőrség munkatársai az elmúlt évben több továbbképzésen és tanfolyamon vettek részt.

„Ez a modell más megyékben is működik, remélem Szatmárnémetiben is meghozza a tőle várt eredményt", jelentette ki Danciut.

Florin Gazdac és Catalin Danciut

Holott csak szeptember 18-án jelentették be, a Helyi Rendőrség immár szeptember elseje óta megnövekedett hatáskörrel végzi munkáját. Az elmúlt két hét alatt 115 közúti figyelmeztetést és 57 bírságot szabott ki, 9.280 lej értékben, az autósoknak pedig 344 büntetőpontot írt fel.

Egy olyan városban, ahol a szabálytalan parkolás lassan néphagyománnyá nemesült, a rendőrség pedig állandóan az állomány kis száma miatt panaszkodott, a változás üdvözlendő. Hogy aztán a várt hatékonyságot eléri-e, az a jövő zenéje.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: