2013-06-13 17:38:47• hírek • Szatmar.ro

Ismét változott a KRESZ - totális a káosz, de felgyorsul a vizsgáztatás

Alig néhány hónappal azt követően, hogy januárban komoly változásokat léptettek életbe a romániai KRESZ-ben, kedden ismét módosult a közúti rendelkezések egységes szabályozása. Mindez óriási káoszt okozott, az oktatókat 48 óra elteltével sem tájékoztatták hivatalosan. „Ez túl bonyolult, ahhoz, hogy telefonon beszéljünk róla", jelentette ki Moza Zamfir.

Június 12-én, szerdán reggel a szokásosnál is nagyobb volt a sor Szatmárnémetiben a Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal előtt: egy ideig senkinek sem vették át a dossziéját. Szintén csúszott a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges elméleti vizsga kezdési időpontja is. Hogy ezt mi váltotta ki, csak később derült ki.

Egy nappal korábban, június 11-én ugyanis a Hivatalos Közlönyben a KRESZ módosításáról szóló cikkelyek jelentek meg. Romániai szokás szerint pedig átmeneti időszak nincs, a törvény másnap, azaz szerdán máris életbe lépett - ezzel teljesen meglepve úgy a hatóságokat, mint az oktatókat. Mindezt mi sem biztosítja jobban, minthogy a Szatmár megyei oktatókat csak péntekre hívták össze egy hivatalos tájékoztatóra - abszurd módon tehát három nappal a törvény életbe lépését követően!

Hogy milyen változásokat hozott az új KRESZ? Ezt szerettük volna megtudni Moza Zamfirtól, a Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal igazgatójától. Amikor irodájában megkerestük, akkor előbb azt a választ kaptuk, hogy nem tud fogadni. Néhány perccel később pedig azt, hogy már nincs az irodájában. Néhány órával később, amikor sikerült utolérnünk telefonon, Moza annyit mondott, hogy ez túlságosan komplex ahhoz, hogy telefonon beszüljünk róla...

Ami két nappal a törvény életbe lépését követően biztos, az az, hogy megváltozik a vizsgák előjegyzésének rendszere. Eddig ugyanis a vizsgázni akaró személy bemutatta a dossziéját, amennyiben pedig minden rendben volt, akkor kijelölték az utcai vezetés időpontját. Az illető pedig a két időpont közötti intervallumban bármikor megpróbálhatta az elméleti vizsgát - egyszer. Amennyiben elérte a 22 pontot, akkor a megadott időpontban mehetett a vezetési vizsgára - amennyiben nem, akkor várnia kellett a vezetési vizsga időpontjától számított 16 napot. Az új rendszerben viszont amikor valaki beadja a dossziéját, ha minden rendben találtatik, máris mennie kell az elméleti vizsgára. Amennyiben sikerrel zárja a vizsgát, akkor azonnal meghatározzák számára a vezetési vizsga időpontját.

Újdonság továbbá, hogy az A1, A2 és A kategóriájú vezetői engedély megszerzéséért ezentúl már nem csak a gyakorlópályán, hanem a közúti forgalomban is motorra kell ülnie a tanulónak. Háta mögé beül az oktató, a rendőr pedig vélhetően majd autóban követi és figyeli őket. Ez azért érdekes, mert a képzés során a tanulónak nincs lehetősége a közúti forgalomban gyakorolnia, tanulnia.

Megváltozott az a formanyomtatvány is, amelyet ki kell tölteni a dosszié összeállításához. Noha ezt le lehet tölteni az internetről, szerdán és csütörtökön egyetlen ügyintézésre specializálódott cégnél sem lehetett megtalálni - ez is bizonyítván, mennyire meglepetésszerűen lépett életbe a törvény. Ezért szerdán és csütörtökön a vizsgázni vágyók rohangálhattak, hogy az új formanyomtatványokra megszerezzék a szükséges pecséteket.

Mindez azonban egy sor kérdést vet fel. Mi lesz például azokkal, akiket gyanútlanul még kedden, a régi rendszer szerint programáltak a gyanútlan tisztviselők? Marad a régiben az időpont, vagy esetleg megváltozik? Minderre és az egyéb változásokra, ígérete szerint, péntek reggel válaszol a Szatmár.ro-nak Moza Zamfir.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: