2012-04-02 09:59:28• hírek • MTI

Autópálya-építési tervek Romániában

Románia 2014-től európai támogatással folytatja az észak-erdélyi autópálya építését, addig az amerikai Bechtel cég befejezi a megkezdett Bors-Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) szakaszt - közölte Alexandru Nazare román közlekedési miniszter, akivel az Agerpres hírügynökség publikált vasárnap interjút a tárca terveiről.

A magyar határtól induló első, 66 kilométeres szakaszból a tervek szerint idén 17 kilométert kell átadnia a Bechtelnek, a többit pedig jövőre. Azok a szakaszok, amelyeknek az építéséről az amerikai cég lemondott, részévé váltak a transzeurópai közlekedési hálózatnak, röviden a TEN-T-nek, ami azt jelenti, hogy 2014-től kohéziós alapokból lehet finanszírozni azok megépítését - magyarázta a szaktárca vezetője.

Románia ugyanis március közepén az Európai Unió támogatását kérte az Erdélyt Moldvával összekötő Nagyvárad-Jászvásár (Iasi) gyorsforgalmú közlekedési folyosó kiépítéséhez. Ennek első szakasza, a Nagyvárad-Marosvásárhely útvonal, az úgynevezett észak-erdélyi autópálya-projekt része, amelyhez ezáltal európai támogatást is fel lehet majd használni. A második szakasz a Marosvásárhely-Jászvásár útvonal, amelynek szintén kijelölték már a nyomvonalát: ez a Gyergyói-medencénél szelné át a Kárpátokat. A miniszter kifejezte meggyőződését, hogy a tervek 2014-ig elkészülnek, így a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban teljes egészében megépülhet a kelet-nyugati autópálya.

Előbb utóbb elkészül az észak-erdélyi autópálya


A Nagyvárad-Marosvásárhely-Brassó vonalon haladó, 415 kilométeres észak-erdélyi autópálya megépítésére a román állam 2003-ban kötött szerződést az amerikai Bechtel céggel. Ennek a sztrádának eddig csak a Kolozsvárt elkerülő, 52 kilométeres szakaszát adták át a forgalomnak. A román közlekedési tárca tavaly újratárgyalta a szerződést: a Bechtel lemondott azokról a szakaszokról, ahol el sem kezdte a munkát, és az eredetileg kialkudott árnál lényegesen olcsóbban fejezi be a Bors-Berettyószéplak szakaszt. A román sajtóértesülések szerint az eredeti, előnytelen szerződés alapján a kötbérek és késedelmi kamatok miatt a román államnak már 20 millió eurójába került volna az észak-erdélyi autópálya minden egyes kilométere.

Romániában jelenleg szakaszonként folyik az autópálya-építés a dél-erdélyi útvonalon, a 4-es páneurópai folyosó nyomvonalán, a Nagylak és Arad, Temesvár és Lugos, Déva és Szászváros közötti szakaszokon. Az Ungureanu-kormány az őszi parlamenti választásokig 200 kilométernyi új autópályát akar felavatni. Az európai támogatással épülő dél-erdélyi autópályát a tervek szerint jövő áprilisig kellene a magyar határtól Nagyszebenig befejezni. Ebből eddig az Arad-Temesvár szakaszt adták át a forgalomnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: