2010-01-21 11:13:00• hírek • www.anvelopenet.ro

Autómosás a téli időszakban

Sokan úgy gondolják, hogy a téli időszakban szükségtelen, vagy legalábbis elhanyagolható művelet az autómosás. Lényegében abszolút érthető ez a hozzáállás, ugyanis egyáltalán nem kellemes végrehajtani ezt a műveletet a csípős hidegben, nem beszélve arról, hogy olvadás esetén, a mosodából kikanyarodva, pár száz méter megtétele után máris sűrű kosz borítja majd be imádott autónkat.

Azonban ne felejtsük el, hogy a téli autómosás nem csak esztétikai szempontból fontos. A hófödte utakat takarítani és legfőképpen csúszásmentessé kell tenni. Ezt ugye a legkönnyebben a sózás műveletével érhetjük el, azonban az utakon maradt sólé nagy károkat tehet a karosszériában. Éppen ezért ajánlott, hogy a téli időszakban is minimum kéthetente látogassunk el egy mosodába, és szabadítsuk meg autónkat a havas-latyakos koszlétől.

Ugyanakkor vigyázzunk arra is, hogy nehogy átessünk a ló túloldalára. A túlságosan gyakori autómosás sem tesz jót a karosszériának, főleg ha nem tartjuk be az alapvető szabályokat.

Fontos, hogy még mielőtt elindulnánk autót mosni, próbáljunk meg információkat összegyűjteni az általunk kiválasztott mosodáról. Lényeges, hogy megtudjuk, milyen anyagokkal, berendezésekkel dolgoznak. Mosás közben számtalan anyag és vegyszer érintkezik az autó felületével, ezek közül sok ártalmas is lehet. Amennyiben a megszokottnál koszosabb az autó, érdemes élni az előmosás lehetőségével.

A mosodában dolgozók véleményét és tanácsait hallgassuk meg, meggyőződésem hogy jobban értenek hozzá mint mi. Mielőtt a személyzetre bíznánk a járgányt, hajtsuk be a visszapillantó tükröket, és amennyiben lehetséges, csavarjuk le az antennát. Az utólag felszerelt díszlécekkel, spoilerekkel, ködlámpákkal bánjunk minél óvatosabban. Strapabírásukat teszteljük le otthon, nehogy meglepetés érjen minket mosás közben, vagy után.


Autómosás - télen sem szabad elhanyagolni
Autómosás - télen sem szabad elhanyagolni


Mielőtt elhagynánk az autómosót, tüzetesen vizsgáljuk át a járművet. Ajánlatos, hogy a szélvédőről töröljük le a tisztítószer maradványait, mert esővízzel keveredve jelentősen ronthatja a látási viszonyokat. Ne ijedjünk meg, ha a fék nehezebben működik majd az első pár száz méteren, ez teljesen normális jelenség, okozója a víz és a sampon. Amennyiben karcolásokat, sérüléseket vélünk felfedezni, azonnal szóljunk a személyzetnek, vagy a mosoda tulajdonosának. Megeshet, hogy vitatják majd, hogy a sérülés a mosodában keletkezett, ezért érdemes még ott, a helyszínen lefényképezni az autót és tanúkat keresni.

Fontos tudni, hogy a kötelező biztosítás nem fedezi az autómosás közben keletkezett sérülések kijavítását, ezt általában a felelős kell kifizesse. Amennyiben bizonyítani lehet hogy a sérülésért a mosoda a felelős, igényelni lehet a javíttatás költségeinek megtérítését.

Forrás: www.anvelopenet.ro

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: