2018-09-20 09:14:54• hírek • Bede Emőke

Autómentességért kampányolnak a gyerekek

Szatmárnémetiből két általános iskola is csatlakozott ahhoz a nemes kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének fontosságára és ennek keretében az autómentes közlekedés előnyeire.

A kampány „arca” ezúttal is Oszkár, a kígyó. A zöld csúszómászó már az első napon belopta magát a Balcescu-Petőfi és az Octavian Goga Általános Iskola kisdiákjainak szívébe. A két intézményből összesen hat osztály 154 tanulója vesz részt a programban. A két héten árt tartó akció során a gyerekek színes pontokat ragasztanak az Oszkárt megformáló plakátra, ezek megszerzéséhez azonban arra van szükség, hogy az adott napon tömegközlekedéssel, gyalog vagy akár biciklivel menjenek suliba, ne pedig autóval. Az összegyűjtött pontok különféle jutalmakra válthatók be: pl. egy ház feladatok nélküli nap vagy 15 perccel hosszabb szünet.



A két héten át tartó akció célja, hogy a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat is az autómentességre és az alternatív közlekedési módok választására buzdítsa. Amellett, hogy ezáltal könnyen el lehet érni a napi ajánlott mozgásmennyiséget, még az iskolák körüli forgalom is enyhülhet.
 

2014 és 2017 között Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendett ez a kampány. Az utóbbi években 1192 iskola több mint 177 ezer diákja vett részt a programban, az eredmények pedig magukért beszélnek. A kampányok alatt kb. 2,5 millió kilométert tettek meg a gyerekek autó nélkül, ezáltal pedig mintegy 397 tonnányi szén-dioxid légkörbe kerülését előzték meg. Az akcióban egy híján 20 ország vesz részt, a legtöbb résztvevőt és a legjobb eredményeket pedig eddig Románia mondhatja magáénak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: