2013-03-06 16:00:08• hírek • Póti Orsolya

Továbbra sem vonzza a diákokat a szakiskola

Annak ellenére, hogy a szakiskolai oktatásban részt vevő diákok 200 lejes ösztöndíjban részesülnek havonta, nem vonzza a Szatmár megyei tanulókat ez az oktatási forma.

A szakiskolát bevégző fiatalok igen hamar érvényesülhetnek és találhatnak munkát, hiszen nagy a kereslet a szakmunkások iránt, sőt aki ebben az oktatási formában vesz részt havonta 200 lej ösztöndíjban részesülhet.

Mindennek ellenére sem vonzzák a Szatmár megyei diákokat a szakiskolák, pedig jelenleg főként szakmunkásokra és nem pedig diplomás műszaki technikusokra van szükség - állítják a vállalkozók. A munkaerőpiacon nagy a kereslet az olyan fiatal, energikus mestereberek iránt, akik igazán értenek a szakmájukhoz.

A 2012/2013-as oktatási évben a tanintézmények Szatmár megyében kérték a legtöbb új, szakiskolai osztály beindítását: megyeszerte 15 osztályban zajlik szakmunkásképzés, ezekből ötben magyar tannyelven.

Ezekben az osztályokban jóval nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati képzés, és az oktatást az iskolák közösen szervezik meg különféle vállalkozásokkal, így nagyobb az esély arra, hogy az iskolák végzősei hamar megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

A második év végén sorra kerülő szakmai vizsgát a vállalkozások szervezik meg, aki pedig sikeres vizsgát tesz az Európai Unió által is hivatalosan elismert oklevelet kap. Azok a tanulók pedig, akik érettségizni akarnak, a két év után folytathatják a tanulmányaikat a tizenegyedik osztályban, úgy, hogy már közben képzett szakmunkások is.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség munkatársai nem értik, hogy a diákok számára miért nem vonzó a szakiskola, hiszen a fent említett érvek már számos helyen elhangzottak.

A Szatmár megyei Oktatás-felügyeleti Forrásközpont legfrissebb felmérésében az áll, hogy a diákok 10,83 százaléka csak azért szeretne továbbtanulni, mert nem tudja mihez fogjon a középiskola elvégzése után, a tanulók 8,35 százaléka túl fiatalnak érzi magát ahhoz, hogy dolgozzon, 4,74 százalékuk inkább még eltölt 3-4 évet tanulással, 2,7 százalékukat pedig a szülők kötelezik a továbbtanulásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: