2012-06-23 10:51:31• hírek • Pálfy M. Katalin/MTI

Ausztriában elfogták Szaddám Huszein unokaöccsét

A traiskircheni állomás
A traiskircheni állomás

Ujjlenyomata alapján megerősíthető, hogy Szaddám Huszein volt iraki diktátor nemzetközi elfogatóparanccsal körözött unokaöccse az a férfi, akit Ausztriában tartóztattak fel - közölte egy bécsi szóvivő pénteken.

A nyilvánosság előtt csak Bassár N. néven azonosított férfi Alsó-Ausztria tartományban, Traiskirchenben bukkant fel az állomáson. Amikor két másik irakival együtt igazoltatták a rendőrök, nem tudott személyazonosító igazolványt felmutatni. Később kijelentette, hogy ő a néhai Szaddám Huszein egyik unokaöccse.

Traiskirchenben működik Ausztria legnagyobb menekülteket befogadó állomása. Az iraki férfi menekültkérelmet adott be, de biztonsági okokból nem a menekültállomáson helyezték el, hanem egy titkos helyre vitték - mondta el Karl-Heinz Grundböck, a belügyminisztérium szóvivője az osztrák rádiónak. A szóvivő szerint fennáll a veszélye, hogy ott honfitársai felismerik és bosszút akarnak állni rajta.

Bassár N.-t, a 2006-ban emberiesség elleni bűntett miatt kivégzett diktátor rokonát hazájában terrorista összeesküvésben való részvétel címén körözik és ugyancsak 2006 óta nemzetközi elfogatóparanccsal keresik.

Meg kell vizsgálni, hogy Ausztria illetékes-e a menekültkérelem elbírálásában - közölte a szóvivő. Ha igaz, amit a férfi állít, hogy repülőgépen Törökországból utazott be illegálisan, akkor Ausztria az illetékes, ha közúton kelt át a határon, akkor az az ország, ahonnan érkezett - mondta Grundböck az osztrák hírügynökségnek. Az osztrák hatóságok egyelőre nem léptek kapcsolatba az irakiakkal.

Szaddám Huszeinre, akinek hatalmát 2003-ban külföldi katonai beavatkozás döntötte meg, egy iraki faluban, Dzsudzsailban történt 1982-es tömeggyilkosság miatt szabtak ki halálos ítéletet. A rezsim számos más vezető tagja, illetve Szaddámhoz közel álló személyek ellen indult még büntetőper, több vádlottat szintén halálra ítéltek és kivégeztek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: