2013-09-05 14:24:03• hírek • MTI/dpa

Ausztrália választhat Dr. Halál és Dr. Nem között

A szombaton esedékes parlamenti választásokon Ausztrália lakossága egy könyvmoly és egy sportbolond között választhat: a baloldal listavezetője a kínaiul folyékonyan beszélő exdiplomata Kevin Rudd, a konzervatív táboré az egykori papi szeminarista Tony Abbott. Felmérések szerint Abbott győzelmi esélyei valamelyest jobbak, mint vetélytársáéi.

Mindkét politikus híres arról, hogy szereti "kiosztani" ellenlábasait - különösen választási hadjáratok idején. Rudd túlságosan érzékeny - mondja vetélytársáról Abbott, ám egyik közvetlen vitájukban maga is elveszítette az önuralmát. "Ez a fickó nem képes befogni a száját?" - fortyant fel, amikor Brisbane-ban Rudd túl sokáig beszélt, nem adva ki kezéből a mikrofont. A munkáspárti politikust sem kell félteni. Szerinte Abbott "pökhendi", ráadásul emlékezetkihagyásban szenved...

Mindkét férfi öreg róka az ausztrál politika színpadán. A konzervatívok legutóbbi kormányzása (1996-2007) idején Abbott munka- és egészségügyi miniszter volt. Az ezt követő munkáspárti időszakban Rudd két ízben volt miniszterelnök. Az első három éve után pártbéli vetélytársa, Julia Gillard puccsot szervezett ellene és megbuktatta. Rudd idén júniusban hasonló fegyverrel vágott vissza, ismét beülve a kormányfői székbe.

A konzervatív és a munkáspárti vezér legidegesítőbb tulajdonságait a The Sydney Morning Herald tűzte tollhegyre. Eszerint Rudd affektáló mozdulattal szokta hátravetni szemébe lógó hajtincsét. Abbott pedig úgy kacag, mint egy hiéna. "Még munkatársai is abban reménykednek, hogy jelenlétében nem történik semmi mulatságos" - gúnyolódott az újság.
Rudd szegény családból származik. Apja földműves volt, csak elemi iskolát végzett. Anyjának minden fillért be kellett osztania, miután az apa meghalt. Abbott viszont Sydney egyik előkelő elővárosában nőtt fel. Rudd a házassága révén lett jómódú: a felesége egy jól menő munkaközvetítő cég tulajdonosa. Abbott neje tanítónőként dolgozott, mielőtt napközi otthont alapított kisiskolások számára.

Abbott gúnyneve Dr. Nem - ellenzéki vezérként ugyanis agresszív módon mindenre nemet mondott, ám saját koncepcióval adós maradt. A háta mögött Őrült Szerzetesnek (Mad Monk) is nevezik - célzásként arra az időre, amikor még pap akart lenni. Rudd akkor kapta a Dr. Halál gúnynevet, amikor helyi politikusként Queensland szövetségi államban befagyasztotta a költségvetési kiadásokat. Ma inkább 24/7 néven emlegetik, arra utalva, hogy a hét minden napján, reggeltől késő estig fáradhatatlanul dolgozik.

A köpcös Rudd kissé strébernek tűnik - például akkor, amikor előadja, hogy a kínai nyelv iránti csodálata akkor kezdődött, amikor tízéves korában kezébe akadt egy könyv az ókori civilizációkról. Abbott, az inas "iron man" atléta inkább a rámenős sportoló képében tetszeleg. Stábja azt terjeszti róla, hogy maratoni úszóként és önkéntes tűzoltóként már kétszer mentett meg emberéleteket.

Mind Rudd, mind Abbott a hatalomért él. Abbott 2009-ben ragadta meg a kínálkozó lehetőséget. Két évvel a választások elveszítése után a Liberális Párt megosztott volt. Egy pártelnök már felőrlődött a belharcokban, a másodiknak pedig igencsak ingott a széke. Abbott ekkor kihívta párharcra - és a szavazást egy szavazatnyi különbséggel ő nyerte meg. Rudd először jó képet vágott a dologhoz, amikor helyettese, Gillard 2010-ben megbuktatta. Három évvel később aztán visszavágott, ugyanazzal a fegyverrel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: