2010-06-23 23:25:51• hírek • Kocsis Zoltán

Ausztrália kikaparta a gesztenyét Ghánának

Németország győzelmével továbbjutott, lesz afrikai a nyolcaddöntőben.

A labdarúgó világbajnokság D csoportjának utolsó fordulója előtt még valamennyi csapat reális továbbjutási esélyekkel rendelkezett. Aminek egy feltétele volt csupán: a győzelem. Aztán a végén kiderült, hogy Ausztráliának ez sem volt elég Szerbia ellen, Ghána pedig a németek elleni vereséggel is továbblépett.

Németország és Ghána (a vb. legalacsonyabb átlagéletkorral rendelkező csapatai) azzal a gondolattal léptek pályára, hogy Szerbia biztosan veri az ausztrálokat, így nekik is győzniük kell, ha tovább akarnak lépni. A két gárda egyszersmind sporttörténelmet írt: először fordult elő a világbajnokságok történelmében, hogy két testvér, Jerome Boateng és Kevin-Prince Boateng egymás ellen lépjen pályára. Utóbbi alapember az afrikai csapatban, az öcs viszont először léphetett pályára az európaiaknál a tornán.

A várakozásoknak megfelelően a németek kezdtek aktívabban, Kingson kapusnak az első percekben előbb Cacau lövését, majd a menteni igyekvő John Mensah lábán megpattanó labdát kellett hárítania. Ghána a biztos védekezésre és a gyors kontrákra rendezkedett be, amely taktika nem is működött rosszul, ám Schweinsteiger a rendkívül labdabiztos Gyan elől az utolsó pillanatban menteni tudott. Az események a félidő derekán pörögtek fel igazán, amikor Ayew cselezte el magát fölöslegesen, pedig már csak Neuer kapussal nézett farkasszemet. A kontrából Özil lépett ki, jó húsz métert vezette a labdát tejesen egyedül, de nem tudta elrúgni Kingson alatt. Az újabb kontrából ghánai szöglet lett, ami után Gyan csúsztatott, de Lahm a gólvonalon menteni tudott. Az iram ezután sem ült le, de a németek nem tudtak mit kezdeni a ghánai betonnal, így jó húsz percet kellett várni a következő helyzetig. Ekkor Schweinsteiger löketét ütötte maga elé Kingson, az ismétlést pedig a védők blokkolták.

A második játékrész elején Ghána közel állt ahhoz, hogy padlóra küldje a németeket, amikor egy előre vágott labdát Mertesacker vétett el, Asamoah lövését azonban Neuer elképesztő bravúrral hárította. Ez a ziccer azonban megbosszulta magát, a 60. percben ugyanis Özil bizonyította, hogy néha a távolabb a közelebb: óriási gólt vágott 18 méterről a ghánai kapuba. Alig egy perccel később Tagoe fejjel közel állt az egyenlítéshez, majd a meccs egyik legszebb támadását vezették az afrikaiak: Gyan sarokkal tette vissza a lasztit a német tizenhatoson belül, Ayew ideális szögből lőhetett, de Lahm lábáról kapu fölé pattant a labda. Az utolsó negyed órában aztán a németek átengedték a területet, ám ezzel Ghána nem tudott mit kezdeni, komolyabb helyzetig sem jutott. Ám ezt a végén nem is nagyon bánta...


Özil pazar góllal lőtte tovább a németeket
Özil pazar góllal lőtte tovább a németeket


...elképesztő meccset játszott ugyanis egymással Ausztrália és Szerbia (is). Az első félidőben az európaiak komoly fölényt alakítottak ki, szinte végig támadták a játékrészt, míg az ausztrálok szinte minden erejét a védekezés őrölte föl és csak Schwarzer védései tartották versenyben őket. Gera Zoltán fulhames csapattársának az agilis Krasicsot kellett többször is megakadályoznia a gólszerzésben, a legnagyobb bravúrt azonban Ivanovics ziccerénél mutatta be: a Chelsea védője az ötös sarkáról sem tudta mattolni a veterán hálóőrt.

Bár a szünet előtti percekben Ausztrália már megmutatta, hogy azért támadni is tud, mégis, talány, mi történhetett az öltözőben, az ázsiai csapat (hivatalosan az ázsiai zónához tartozik Ausztrália 2006 óta) teljesen más felfogásban futott ki a gyepre. Bár az első komoly lehetőség Zsigics előtt adódott, a kenguruk erre Culina kapáslövésével gyorsan válaszoltak. Főleg Bresciano játszott kiemelkedően, de nem ő, hanem Cahill szerzett vezetést Ausztráliának a 69. percben: az Everton középpályása Wilkshire jobb oldali beadása után csukázott a hálóba. Négy perccel később aztán máris kettővel mentek a sárga-zöldek, Holman jó 30 méterről lőtte ki Sztojkovics kapujának jobb alsó sarkát.


Cahill gólja is kellett Ausztrália meglepő győzelméhez
Cahill gólja is kellett Ausztrália meglepő győzelméhez


A két bekapott gól után a szerbek őrült rohamba kezdtek, ami az addig remeklő Schwarzert is megzavarta, olyannyira, hogy Tosics lövése után Pantelics elé ejtette a labdát, az Ajax csatára pedig szépített. Az utolsó percekben a két csapat igyekezett lekontrázni egymást, ám újabb gól nem esett, így Ausztrália tulajdonképpen továbbjuttatta Ghánát.

A csoport élén ezzel a hat pontos Németország zárt, amely a nyolcaddöntőkben az ősi rivális Angliával csap össze. A négy pontos Ghána az Egyesült Államokkal találkozik majd, míg a rosszabb gólkülönbsége miatt négy ponttal beragadó Ausztrália valamint a többre prognosztizált Szerbia számára véget ért a világbajnokság.

Németország - Ghána 1-0
gól:
Özil (60.)
Németország: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, J. Boateng (Jansen, 73.) - Khedira, Schweinsteiger (Kroos, 81.) -  Müller (Trochowski, 67.), Özil, Podolski - Cacau
Ghána: Kingson - Pantsil, Sarpei, Jonathan Mensah, John Mensa - Annan, Tagoe (Muntari, 64.), K-P. Boateng, Ayew (Adiyiah, 92.), Asamoah - Gyan (Amoah, 82.)

Ausztrália - Szerbia 2-1
gólok:
Cahill (69.), Holman (73.), illetve Pantelics (83.)  
Ausztrália: Schwarzer - Wilkshire (Garcia, 82.), Beauchamp, Neill, Carney - Culina, Valeri (Holman, 66.) - Emerton, Cahill, Bresciano (Chipperfield, 66.) - Kennedy
Szerbia: Stojkovic - Ivanovic, Vidic, Lukovic, Obradovic - Krasic (Tosic, 62.), Stankovic, Kuzmanovic (Lazovic, 77.), Ninkovic, Jovanovic - Zigic (Pantelic, 67.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: