2015-01-31 00:51:35• hírek • MTI

Ausztrália és Dél-Korea Ázsia koronájáért

Telt ház, azaz 80 ezer néző előtt rendezik szombaton a labdarúgó Ázsia Kupa döntőjét, amelyben a házigazda Ausztrália a Koreai Köztársaság csapatával küzd meg Sydneyben.

A szervezők tájékoztatása szerint ez lesz a nyolcadik teltházas meccs a tornán, ebből öt a hazaiak találkozója volt. Az eddigi 30 mérkőzést több mint 550 ezer ember tekintette meg a helyszínen, ami bőven felülmúlja az előzetesen tervezett 355 ezres szurkolói létszámot.

A nagy érdeklődés érthető, hiszen az ázsiai konföderációhoz 2006-ban csatlakozott Ausztrália sorozatban másodszor jutott döntőbe. Négy éve Japántól vereséget szenvedett. A mostani rivális dél-koreaiak ugyan kétszer már magasba emelhették a trófeát, de legutóbb 1960-ban sikerült diadalmaskodniuk, négy éve pedig bronzérmesek voltak.

"Fizikailag rendkívül erősek" - mondta az ellenfélről Tim Cahill, az ausztrálok 35 éves csatára, akinek elképzelhető, hogy ez lesz az utolsó fellépése a nemzeti csapatban. Az Everton korábbi sztárja eddig remekel a tornán, háromszor is betalált az ellenfelek kapujába. Mindez persze nem meglepő, hisz 37 góljánál senki sem szerzett többet az ausztrál válogatottban. Rajta kívül a „socceroos" erőssége a belga Brugge fiatal kapusa, Matthew Ryan, az angol Crystal Palace csapatkapitánya, Mile Jedinak valamint a német Leverkusen csatára, Robbie Kruse.

Utóbbi csapattársa, Hong Min Szon a legeredményesebb dél-koreai a tornán a maga két góljával. Rajta kívül a már két gólpassznál tartó veterán jobb oldali futógép, Du Ri Csa, a Maizban szereplő Ja Cseol Ku és a Swansea középpályása, Szung Yueng Ki az, akire talán érdemes lesz odafigyelni.

A két csapat a csoportkörben már találkozott egymással, s akkor a német Uli Stielike irányította dél-koreaiak 1-0-ra győztek - de az a meccs csak az elsőségről döntött, ugyanis a korábbi két körben már mindkét válogatott bebiztosította a továbbjutását. Az volt az ausztrálok egyetlen veresége, hisz előtte 4-1-re verték Kuwaitot, 4-0-ra Ománt, majd egyaránt 2-0-ra Kínát és az Egyesült Arab Emírségeket, így 12-2-es gólkülönbséggel várják a finálét. Ezzel szemben Dél-Korea mindhárom csoportmeccsét 1-0-ra nyerte, majd az ausztrálokhoz hasonlóan az egyenes kieséses szakaszban 2-0-ra múlta fölül előbb Üzbegisztánt (igaz, hosszabbításban), majd Irakot. Hét rúgott góljuk mellett tehát egyetlen egyet sem kaptak!

Érdekesség, hogy a torna eddigi 31 meccséből mindössze három végződött döntetlenre és ezek közül is csak egy volt gól nélküli - eseménydús döntőre számíthatunk tehát.

A finálét szombaton 11 órától rendezik, amelyet az Eurosport élőben közvetít.

A labdarúgó Ázsia Kupa történetében a legsikeresebb Japán válogatottja, amely négyszer diadalmaskodott a kontinenstornán.

Szaúd-Arábia és Irán egyaránt háromszor, az ezúttal döntős Koreai Köztársaság kétszer nyert, míg Kuvait, Izrael és Irak egy-egy sikert könyvelhetett el eddig.

Az Ázsia Kupa eddigi győztesei:
1956: Koreai Köztársaság
1960: Koreai Köztársaság        
1964: Izrael    
1968: Irán
1972: Irán
1976: Irán
1980: Kuvait
1984: Szaúd-Arábia
1988: Szaúd-Arábia
1992: Japán
1996: Szaúd-Arábia
2000: Japán
2004: Japán
2007: Irak
2011: Japán

Összesen:
4: Japán
3: Szaúd-Arábia, Irán
2: Koreai Köztársaság
1: Izrael, Kuvait, Irak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: